Izmenama Zakona o duvanu proširena lista duvanskih proizvoda 1foto EPA-EFE/ADI WEDA

Predlogom izmena Zakona o duvanu proširena je lista proizvoda na koji se taj zakon odnosi, pa će ubuduće regulisati i tržište prometa tzv. srodnih proizvoda koji ne sadrže duvan i u koje spadaju tečnosti za punjenje elektronskih cigareta (sa i bez nikotina), biljni proizvodi za pušenje odnosno zagrevanje, nikotinske vrećice, kao i arome za nargile.

Predloženim zakonskim rešenjem, koje je Vlada Srbije uputila u skupštinsku proceduru, precizirane su definicije duvanskih proizvoda, snusa i nargila.

Ovaj zakon reguliše ponudu i potražnju i za elektronske cigarete za jednokratnu upotrebu, a uvode se eksplicitne zabrane u cilju zaštite maloletnika.

Prodavci ovih proizvoda ubuduće će morati da budu evidentirani u posebnim registrima i da za prodaju tih proizvoda plaćaju naknadu.

Prema podacima Vlade, u 2022. godini prihodi od akciza na duvanske prerađevine iznosili su 119,7 milijardi dinara, dok su prihodi od akciza na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta iznosili 300 miliona dinara.

Od januara do septembra 2023. godine prihodi od akciza na duvanske prerađevine iznosili su 93,5 miljardi, a prihodi od akciza na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta 372 miliona dinara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari