Predstavnici četiri sindikata i Asocijacije malih i srednjih preduzeća sastali su se juče sa ministrom privrede Sašom Radulovićem, a jedan od zajedničkih zaključaka je da su izmene Zakona o radu u interesu i radnika i poslodavaca.

Prema rečima jednog od učesnika u tim razgovorima, ministar je obećao da će izmene zakona proći demokratsku proceduru, da će biti na širokoj javnoj raspravi, a tek potom će usaglašeni tekst vlada proslediti u skupštinsku proceduru. Stav AMSP je, kaže naš sagovornik, da nećemo biti saglasni sa predlogom koji ovih dana dostavljaju neka druga poslodavačka udruženja, da se mogućnost rada na određeno vreme produži sa sadašnjih 12 meseci na tri godine. „Ako se usvoji odredba da radniku koji ostaje bez posla poslodavac daje otpremninu samo za period koji je proveo u toj firmi, onda je fleksibilnost radne snage dobijena, i nema potrebe da se odugovlači sa prijemom radnika u stalni radni odnos“, ističe sagovornik Danasa i dodaje da u medijima predstavnici jednog sindikata uporno polemišu o stavovima poslodavaca u vezi sa promenom Zakona o radu, iako ne postoji zvaničan niti nezvanično usaglašen predlog poslodavaca.

Ispred sindikalnih organizacija, ovom sastanku prisustvovali su Ranka Savić (ASNS), Dragan Matić (Industrijski sindikat), Željko Veselinović (Sindikat Sloga) i Ivica Cvetanović (Konfederacija samostalnih sindikata) dok je predstavnik poslodavaca bio predsednik AMSP Žarko Milisavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari