Odbor za prostorno planiranje prihvatio izmene zakona o stanovima za snage bezbednosti 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE

Skupštinski Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije predložio je danas da Skupština Srbije prihvati peti put Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, koji je podnela Vlada Srbije.

Aleksandra Sofronijević iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture rekla je da je zakon stupio na snagu 2018. godine kako bi se pripadnicima snaga bezbednosti i članovima porodičnih domaćinstava palih boraca, ratnih i vojnih invalida, omogućilo trajno rešavanje stambenog pitanja kupovinom po povoljnim uslovima od onih koji vladaju trenutno na tržištu.

Jedina promena, prema rečima Sofronijević, odnosi se na način obračuna.

Članovi odbora predložili su skupštini i da potvrdi Protokol za unapređenje sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Vlade Srbije i Vlade Kine, koji je potpisan 2009. godine, a koji je takođe podnela vlada, a odnosi se na preciziranje nekih pojmova oko nabavke železničkih sredstava, zelene i niskougljenične materije i poreza na dodatu vrednost.

Mila Popović (SSP) je navela da se „Vlada Srbije kod Kine zadužuje zastrašujućom brzinom i ne zna da stane“.

„Poklonili ste im rudnik bakra, a oni krše ljudska prava, a i dalje potpisujete ovakve sporazume bez ijedne studije i gurate Srbiju u dužnički odnos. Pogledajte šta se dešava u Africi, kineski politički uticaj je došao kao kamata za te preplaćene kredite“, rekla je Popović.

Dodala je da kineske kompanije u Srbiji rade po cenama koje su višestruko veće od cena domaćih kompanija, da Srbja od Kine kupuje telekomunikacionu opremu, naoružanje, da njihove kompanije rade sve velike infratstrukturne projekte od puteva do metroa, toplovoda, elektrana, kanalizacije.

„U ovaj sporazum su uključena i šinska vozila, da li to znači da će se nabavljati mimo tendera vozovi za železnicu i metro“, upitala je Popović.

Navela je da je kineska kompanija u Velikom selu trebalo da izgradi fabriku za preradu otpadnih voda, ali da „tamo nema ništa, kao ni podzemnih garaža koje je lažno obećao ministar Goran Vesić“.

Ona je rekla da u Protokolu sa Kinom nema javnog interesa, a da „postoji samo politički interes Aleksandra Vučića i njegove stranke, da dozvole Kinezima da rade šta god hoće, kad hoće i po ceni koju žele“.

„Za sve projekte kineske kompanije su preplaćene, vlast pravi evropski Šangaj, a nama su potrebni transparentni projekti“, rekla je Popović.

Govoreći o Izveštaju o radu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za prvo tromesečje ove godine, Popović je rekla da on služi da „prikrije tragično stanje koje je posledica korupcije i nesposobnosti vlasti“.

Dodala je da se „omiljenim režimskim investitorima poklanja parče po parče zelje, Milenijum timu, Beogradu na vodi firmama Davora Macure i Dobroslava Bojovića“.

„Građani ne mogu deceniju da legalizuju domove, a privilegovani investitori bez problema ozakonjuju stotine kvadrata nelegalnih građevina. U jednu od luksuznih zgrada u Baba Višnjinoj ulici uselio se ministar Vesić, a ozakonjenje je počelo još 2010. godine kada su na tom mestu postojale stare kuće i restoran“, rekla je Popović.

Na primedbu člana odbora Dragana Jovanovića da ne govori paušalno o stanu ministra Vesića, Popović je odgovorila da ne govori neproverene činjenice i da je SSP zbog toga podneo krivičnu prijavu protiv bivšeg sekretara za legalizaciju Nemanje Stajića i investitora te zgrade.

„Građani treba da znaju gde se uselio Vesić zato što nije moralno da živi u takvoj zgradi, pa će morati da objasni da li je nagrađen jer je zažmurio na neke stvari, ili odakale mu novac da kupi stan u luksuznoj zgradi“, rekla je Popović.

Aktuelna vlast je prema njenim rečima 2015. obećala prihod od 24 milijarde evra od konverzije prava korišćenja zemljišta u pravo svojine, sedam godina kasnije sa praznim budžetom usvojila je zakon da se taj novac pokloni investitorima.

Istakla je da su zgrade na zemljištu bivše fabrike traktora IMT kupljene za 70 miliona evra, a da je zemljište od 35 hektara dobijeno džabe iako mu je vrednost 350 miliona evra, a da je „zgrada Generalšaba poklonjena da bi kod stranaca bolje stajao režim, a ne Srbija“.

Član Odbora iz koalicije NADA Predrag Marsenić oštro je kritikovao istu grešku koja je u izvešaju ponovljena treći put, a to je da je iz mape aerodroma izostavljen aerodrom „Slatina“ u Prištini, čime je, kao je rekao, država priznala da Kosovo i Metohija nisu u njenom sastavu. Odbor je predložio da se ta „nenamerna greška“ – ispravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari