Izolacijom do trećine uštede

JKP Toplana u Šapcu najjeftinije isporučuje toplotnu energiju

Ostavite komentar


  1. Nije na odmet da dodam.U Sapcu se grejanje placa po utrosku-kalorimetar.U tekstu je to receno, po metru kvadratnom.Ukupan utrosak podeljen sa kvadratima stana,tako da to stanari pokrivaju,bilo termo izolacije ili ne.Ja zivim u u individualnom objektu,u termo izolovanom i sa aluminijumskom stolarijom a u zimskom periodu iznos rate je izmedju 20000 i 25000din.na mesecnom nivou za 80kv. uz dogrevanje,drva,briketi,struja jer su radijatori hladni vec u 20.30h.Zasto,kako niko mi ne zna objasniti sta kalorimetar meri.

    1. U Šapcu, ukupni troškovi za daljinsko grejanje stana od 55 m2 za 11 meseci 2018. godine (od 1.1.2018-30.11.2018) iznose 30,000 dinara. Ovaj stan se nalazi u zgradi koja je građena 80-tih godina prošlog veka, naknadno je termički izolovana, uz subvenciju grada Šapca termičkom izolacijom 100 mm i u stanu postoje termostatski ventili i delitelji na svakom radijatoru.
      Ovakvih stanova u Šapcu ima puno ali nisu svi takvi. Od 2011. godine naplata se vrši prema potrošnji (100% korisnika).
      U zgradama koje nisu termoizolovane i gde ne postoji mogućnost da se upravlja potrošnjom energije računi su veći. Koliko, to zavisi od navika vlasnika stanova i kvaliteta građevinske konstrukcije zgrada.
      Šabačka Toplana nije gradila stanove niti je uvodila grejanje u stanove koji su priključeni na toplovodnu mrežu, pa prema tome nije korektno optuživati Toplanu za visoke troškove grejanja u zgradama koje su nekvalitetno građene, nisu termoizolovane i iz nekog razloga nije moguće ili se svesno ne štedi energija.
      Daljinski sistem grejanja u Šapcu ima gubitke samo 5% u distribuciji (standard za dobre toplane u Nemačkoj je 10%), a efikasnost toplotnih izvora (kotlova) iznosi 92,5%.
      Nije za očekivati da zaposleni u toplani ulaze u stanove korisnika grejanja i da zatvaraju ventile na radijatorima kada nikoga nema u stanu.
      Nije za očekivati da zaposleni u Toplani prikupljaju novac za termoizolaciju zgrada korisnika daljinskog grejanja.
      Ali, jeste za očekivanje da vlasnici stanova tokom grejne sezone ne otvaraju prozore kada im je suviše toplo, već da ugrade termostatske ventile i da na njima podese temperaturu u stanu.
      O grejanju u Šapcu može se puno toga reći, samo što primeri dobre prakse čini se nikoga ne interesuju.

      1. Pre nekoliko godina sam pitao da o mom trošku ugrade termoventile. Pre famoznog zakona koji niko ne poštuje. Rečeno mi je da oni ne žele da rade pojedinačnu ugradnju ventila, već samo u ulazu u kojem ima više od 60 % prijavljenih korisnika koje žele te ventile. Ako se zna da termoventilom regulišeeš temperaturni opseg u svom stanu, da se preko njega može meriti koliko je bilo isporučene toplote – zašto se onda toplana opire svim sredstvima da se uvode ti termoventili ? Pada mi na pamet kao i većini korisnika JKP Toplana, da nam deru kožu sa leđa, neosnovano sa njihove strane.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.