Izveštaj NBS: Inflacija u Srbiji pada brže od očekivanja, očekuje se privredni rast 3,5 odsto u ovoj godini 1Foto: Vojislav Stojsavljević/Danas

„Inflacija u Srbiji nalazi se u snažnom opadanju i proteklih meseci se smanjivala i brže od naših očekivanja. Ulazak u granice cilja očekujemo već u maju“, poručila je danas guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković na predstavljanju majskog izveštaja o inflaciji.

Ona je istakla da se ulazak inflacije u našoj zemlji u granice cilja očekuje u maju, a da se zatim očekuje i nastavak njenog smanjivanja, iako se prethodno očekivalo da u granice cilja stigne sredinom ove godine.

Kako je Tabaković dodala, u nastavku godine očekuje se dalje usporavanje inflacije, tako da bi ona od početka naredne godine pa do kraja perioda projekcije trebalo da se kreće oko centralne vrednosti cilja od tri odsto.

Daljem usporavanju inflacije, kako je objašnjeno, u najvećoj meri doprineo je manji rast cena hrane, koji je od februara niži od nivoa ukupne inflacije i u aprilu je iznosio 2,9 odsto međugodišnje.

Izveštaj NBS: Inflacija u Srbiji pada brže od očekivanja, očekuje se privredni rast 3,5 odsto u ovoj godini 2
foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO)

Tabaković dalje dodaje da značajan faktor usporavanja ukupne inflacije jeste i bazna inflacija, koja je u odnosu na mart prošle godine snižena za 6,5 procentnih poena, na 4,8 odsto u aprilu.

„Kratkoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede znatno su smanjena u prethodnoj godini dana, pri čemu su se očekivanja finansijskog sektora početkom ove godine vratila u granice cilja, a prema rezultatima aprilske ankete agencije Blumberg, ona su gotovo na centralnoj vrednosti cilja i iznose 3,1 odsto“, navlela je guvernerka.

Tabaković je dalje istakla da, s obzirom na to da je referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivou prethodnih meseci, stabilizovale su se kamatne stope na međubankarskom tržištu novca, što je rezultiralo i gotovo nepromenjenim nivoom cene dinarskih kredita u periodu od prethodnog izveštaja.

„Kreditna aktivnost prema privredi i stanovništvu ostala je na nižem nivou i u prvom tromesečju ove godine, na šta su se odrazili efekti prethodnog zaoštravanja monetarnih uslova i dospeće kredita privredi odobrenih u okviru garantnih šema. Ipak, međugodišnji rast ukupnih kredita blago je ubrzan u odnosu na kraj 2023. i u martu je iznosio 1,3 odsto. Rastu kreditne aktivnosti doprinose rast tražnje stanovništva za kreditima i ublažavanje kreditnih standarda banaka, pre svega za privredu“, pojasnila je guvernerka.

Ona podseća i da ankete o kreditnoj aktivnosti pokazuju da gotovo sve banke očekuju da će kreditna aktivnost u ovoj godini ostvariti rast, koji bi trebalo dodatno da ubrza u 2025. godini.

Takođe, Tabaković ističe da značajan broj banaka očekuje da će rast kredita i privredi i stanovništvu ove i sledeće godine biti veći od pet odsto.

Guvernerka se osvrnula i na bruto domaći proizvod (BDP).

„Ekonomska aktivnost je u prvom tromesečju ove godine ubrzavala i iznad naših očekivanja, na 4,6 odsto međugodišnje, zbog čega smatramo da je izvesnije da će ove godine biti ostvarena stopa rasta bruto domaćeg proizvoda od 3,5 odsto, dok smo u prethodnoj projekciji procenjivali da će rast biti u rasponu od tri do četiri odsto“, navela je Tabaković.

Prema proceni NBS, međugodišnji rast BDP-a bio je vođen rastom aktivnosti u trgovini, industriji i građevinarstvu, ali je pozitivan doprinos potekao i od ostalih uslužnih sektora.

Tabaković je naglasila da u NBS očekuju dodatno ubrzanje ekonomske aktivnosti, na raspon od četiri do pet odsto, u naredne dve godine, „čemu će doprineti realizacija investicija planiranih programom „Skok u budućnost – Srbija Ekspo 2027”, smanjeni globalni inflatorni pritisci i povoljniji uslovi finansiranja“.

Taj rast će, kako je dodala, voditi domaća tražnja, uz pozitivan doprinos svih njenih komponenata.

Tabaković je naglasila da su svi navedeni rezultati doprineli odluci agencije „Standard & Poor’s“ prošlog meseca da poveća izglede da Srbija dobije investicioni rejting.

„Povećanje kreditnog rejtinga Srbije na investicioni nivo jeste i jedan od ključnih strateških ciljeva NBS i Vlade Srbije, čije bi dostizanje obezbedilo još veću prepoznatljivost Srbije na međunarodnoj investicionoj mapi i povoljnije uslove finansiranja države, privrede i građana“, poručila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari