Izveštaj američkih vazduhoplovnih vlasti o tome da li Srbija ispunjava uslove za direktne letove za Sjedinjene Američke Države biće objavljen u julu, najavio je Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije.

 „Izveštaj o konačnom ishodu provere da li Srbija ispunjava uslove za kategoriju 1 i nadajmo se preimenovanju kategorije, dobićemo početkom jula ove godine“, saopštio je Direktorat nakon petodnevne posete tima inspektora Federalne vazduhoplovne vlasti SAD (FAA). Kako se ističe, na završnom sastanku sa timom FAA istaknut je visok nivo profesionalnosti u kompetentnosti Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije i visoka posvećenost sistemu bezbednosti vazdušnog saobraćaja. Dodaje se da su, pored pet članova inspekcijskog tima FAA, u američkoj delegaciji bili i predstavnik Stejt departmenta i vazduhoplovni ekspert Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja.

Kategorija 1 po standardima američkih vazduhoplovnih vlasti – FAA neophodna je za uspostavljanje direktnih letova sa SAD, podseća se u saopštenju. Dodaje se da je inspektorski tim FAA, koji je posetu započeo 24.marta svih pet dana utvrđivao ispunjenost uslova vazduhoplovnih vlasti i vazduhoplovne industrije Srbije za dobijanje te kategorije. Dobijanjem „kategorije 1“, kako je na početku posete tima FAA saopstio Direktorat, sve zainteresovane aviokompanije iz Srbije i SAD moćiće da uspostave vazdušni saobraćaj i tako posle više od 20 godina direktnim letovima povežu dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari