Izvoz "fijata 500l" pada iz godine u godinu 1Foto: EPA/ SRDJAN_SUKI

Kompanija Fijat Krajsler automobili Srbija (FCAS) i prošle godine je bila ubedljivo najveći domaći izvoznik.

Prema najnovijim podacima Ministarstva finansija, izvoz FCA Srbija lane je iznosio je 1,07 milijardi evra, što je blizu tri puta više od drugoplasiranog na listi 15 najvećih srpskih izvoznika, firme Hestil Srbija (novi naziv smederevske Železare) i pirotskog Tigra, koji je treći na tom spisku. Na listi slede Filip Moris, MK grupa, Petrohemija, Gorenje, Jugoimport SDPR i drugi.

Ipak, Fijat iz godine u godinu beleži sve slabije izvozne rezultate, a taj pad je, sudeći prema podacima Ministarstva finansija, nastavljen  i u 2016. godini, u kojoj je kragujevačka fabrika zabeležila za gotovo deset odsto manji devizni prihod od ostvarenog u prethodnoj godini.

FCA Srbija je najbolji izvozni rezultat imala 2013. kad je na inostranim tržištima ostvarila devizni prihod od 1,53 milijarde evra. Sledeće godine izvoz je bio 1,36 milijarde evra, u 2015. 1,18 milijardi evra, da bi prošle godine pao na 1,07 milijardi, što je za nekih 90 miliona evra manje nego godinu dana pre.

Rentabilnost proizvodnje automobila u Kragujevcu, delom i zbog povlastica koje je Fijat, prema ugovoru sa Vladom, dobio od države (oslobođen plaćanja obaveza prema lokalnoj samoupravi i još nekih prinadležnosti), te relativno jeftine radne snage i povoljnih cena energenata, nije dovedena u pitanje, ali je pitanje da li će tako biti ako se trend smanjenja plasmana nastavi. U delu javnosti, otuda, strahuju da bi eventualna nerentabilnost proizvodnje u kragujevačkoj fabrici, s obzirom da desetogodišnji ugovor države i Fijata ističe u septembru 2018, mogla da dovede u pitanje ostanak grupacije Fijat Krajsler automobili u Srbiji.

U menadžmentu FCA Srbija, međutim, za naš list kažu da je „Fijat ovde došao da ostane“. Odbijaju, ipak, da odgovore kad će u Kragujevcu da počne proizvodnja novog modela automobila, kojom bi kapaciteti FCA Srbija bili upošljeni u potpunosti, dok bi izvoz te kompanije, najverovatnije, bio udvostručen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari