Ugovor o saradnji Zastave-Oružja i američke kompanije Remington stavljen je van snage do daljeg, zvanično je potvrđeno Danasu u kragujevačkoj fabrici.

To je jedan od prvih pokazatelja da će i Zastavini oružari osetiti posledice globalne finansijske krize, s obzirom na to da kragujevačka fabrika oružja čak 95 odsto svoje proizvodnje izvozi, pri čemu na američko tržište plasira lovačko i oružje za ličnu odbranu (pištolji i revolveri). Direktor Zastave Oružja Rade Gromović otkriva za Danas da su se kragujevačka fabrika i Remingtom, na inicijativu Amerikanaca, nedavno sporazumeli da ugovor o saradnji „stave van snage“, dok se ne stvore povoljniji tržišni uslovi za obnavljanje poslovnih odnosa dve firme.

– Prekid saradnje sa Remingtonom predstavlja veliki udar na poslovanje fabrike, pošto će ovogodišnji izvoz našeg oružja u SAD biti gotovo upola manji od planiranig, ali morali smo da uvažimo teškoće u kojima se naš partner našao. Ostaje nam da se nadamo da ćemo saradnju sa Remingtonom nastaviti čim se za to stvore uslovi, a do tada ćemo izvoziti oružja na američko tržište posredstvom kompanije EA Armeri, sa kojom su pregovori već okončani, a nacrt ugovora o saradnji sa tom firmom usaglašava se. Prema nacrtu ugovora, Zastava-Oružje bi u 2009, u Ameriku trebalo da izveze lovačke karabine, pištolje CZ 999 i M 88, malokalibarke i puške „crna strela“ i „kalašnjikov“, u ukupnoj vrednosti od oko 2,2 miliona dolara. To je znatno manje od deviznog priliva koji smo zahvaljujući saradnji sa Remingtonom ostvarili 2006. godine – kaže Gromović.

Finansijska kriza ugrozila je izvoz Zastavinog lovačkog, sportskog i oružja za ličnu odbranu ne samo u Ameriku, nego i na ostala inostrana tržišta, pre svega zapadnoevropska. U prilog tome ide i podatak da je ovogodišnji izvoz Zastavinog oružja u zemlje Zapadne Evrope za trećinu manji, nego prethodne godine. „Procenjujemo da ćemo ove godine, zbog krize na najrazvijenijim svetskim tržištima, umesto planiranih 30 miliona dolara ostvariti devizni priliv od 26,7 miliona dolara, što je, imajući u vidu trenutne okolnosti, dobar izvozni rezultat“, ističe Gromović, pojašnjavajući da je taj solidan devizni bilans ostvaren zahvaljujući isporukama Zastavinog pešadijskog naoružanja snagama UN i izvozu u Irak, Avganistan i druga krizna žarišta.

Gromović izabran za direktora

Upravni odbor Zastave Oružja juče je za generalnog direktora te fabrike izabrao Radeta Gromovića, koji je u proteklih godinu dana, u dva šestomesečna mandata, bio vršilac dužnosti direktora. Potred Gromovića, za mesto direktora Zastave-Oružja konkurisala su još petorica kandidata, od kojih četvorica iz Kragujevca i jedan iz Amerike (bivši radnik Zastave-Oružje koji već nekoliko godina živi i radi u Americi).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari