Vijesti: Crna Gora oko 90 odsto suncokretovog ulja uvozi iz Srbije, Ministarstvo traži odgovore zbog prekida snabdevanja 1foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Crnogorski trgovci i uvoznici od prošle sedmice otežano nabavljaju jestivo suncokretovo ulje iz Srbije zbog čega će Ministarstvo ekonomskog razvoja uputiti pitanje vlastima u ovoj susednoj državi da li je doneta zvanična odluka o zabrani izvoza ulja ili neka druga mera, saznaju “Vijesti”.

Nekoliko crnogorskih trgovaca i proizvođača hrane kazalo je “Vijestima” da su prošle sedmice od svojih dobavljača iz Srbije obavešteni da im više ne mogu prodavati ulje jer je doneta odluka o zabrani izvoza tog proizvoda. To se odnosi i na količine koje su već bile ugovorene, a izvor “Vijesti” kaže i da je jedan kontigent ulja u četvrtak vraćen s granice u Srbiju.

Crna Gora 92 odsto potreba za suncokretovim uljem pokriva uvozom iz Srbije, pa bi ova zabrana mogla da ugrozi snabdevanje ovim proizvodom, ali i da poveća njegove cene na tom tržištu.

Vučić: Malo smo zaustavili

Sve je počelo u ponedeljak prošle sedmice kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na konferenciji za novinare o geopolitičkoj situaciji, kazao i da će biti velikih nedostataka hrane u svijetu i naveo da već sada postoji ogromna potražnja na tržištu iz regiona za suncokretovim uljem.

“Mi smo u ovom trenutku to malo samo zaustavili, pa ćemo da vidimo kako ćemo dalje da se ponašamo, zato što su u Ukrajini skočili troškovi i radne snage i zbog cene električne energije, koja je viša, a koja je veliki proizvođač suncokretovog ulja. Kad je njihova cena za sedam do 7,5 odsto niža, ona je u stvari značajno viša nego naša zbog transportnih troškova”, rekao je tada Vučić.

Zvanična odluka o zabrani izvoza ulja ne može se naći na sajtu Vlade Srbije ili u Službenom listu te države, ali se Vučićevo “malo smo zaustavili izvoz” u praksi sprovodi.

MER traži odgovore preko CEFTA

“Vijesti” su juče uputile pitanje Ministarstvu poljoprivrede da li su upoznati da li je Srbija donela odluku o zabrani izvoza jestivog ulja, kako ona može uticati na snabdevanje građana Crne Gore ovom osnovnom namirnicom i šta će preduzeti da ne bi došlo do nestašica.

“U vezi s Vašim upitom, obaveštavamo Vas da smo upoznati preko medija o zabrani izvoza ulja, a kao razlog je navedena “ogromna potražnja ulja u regionu zbog rasta troškova proizvodnje u Ukrajini i da je zbog toga zaustavljen izvoz”. Kako još nismo obavešteni preko zvaničnih kanala komunikacije, ne znamo da li je reč o zvaničnoj odluci donesenoj od strane Vlade Srbije, ili se radi o poslovnoj odluci zaustavljanja izvoza na kraći period. Ministarstvo ekonomskog razvoja, kao resor nadležan za trgovinu i praćenje CEFTA sporazuma čije su članice i Srbija i Crna Gora, će uputiti pitanje CEFTA kontakt tački u Srbiji, a odgovor možemo očekivati sutra do kraja dana”, saopštili su juče “Vijestima” iz Ministarstva poljoprivrede.

CEFTA je regionalni sporazum o slobodnoj trgovini za zemlje zapadnog Balkana, koji onemogućava ili ograničava zabrane trgovine.

Uzgajivači suncokreta najavili proteste

Na zabranu izvoza ulja iz Srbije reagovalo je više udruženja poljoprivrednih proizvođača suncokreta iz ove države navodeći da se ovom merom ruši otkupna cena suncokreta i njima pravi šteta, jer sada fabrike ulja nisu zainteresovane za otkup.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika “Stig” Nedeljko Savić izjavio je pre dva dana da su poljoprivrednici sedam udruženja nezadovoljni zabranom izvoza suncokretovog ulja i najavio da će “za nekoliko dana reagovati” na tu zabranu”, a da će “posledice trpeti saobraćaj i građani”.

On je za agenciju Beta rekao da će, umesto da su dobili obećane subvencije, poljoprivrednicima biti naneta nova šteta od obustave izvoza ulja.

“Sada je cena suncokreta oko 55 dinara po kilogramu, a zbog zabrane sigurno će pasti na oko 45 dinara, pa ćemo imati novi gubitak u proizvodnji. Koliki će to biti gubitak, bolje objašnjava cena od pre tri godine kada je suncokret koštao oko 73 dinara po kilogramu”, rekao je Savić.

Naveo je da su ta udruženja za odluku o zabrani izvoza saznala pre nekoliko dana od prerađivača, a da je to potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je rekao da je “ogromna potražnja ulja u regionu zbog rasta troškova proizvodnje tog proizvoda u Ukrajini i da je zbog toga u ovom trenutku iz Srbije malo zaustavljen izvoz, pa će se videti kako dalje”.

“Reagovaćemo snažno na tu odluku, a posledice će trpeti, nažalost, saobraćaj i građani”, rekao je Savić, ali nije želio da navede detalje o eventualnom protestu.

Srbija je najveći regionalni proizvođač jestivog suncokretovog ulja, a njegova proizvodnja je zavisno od roda i do tri puta veća od domaćih potreba.

Infobox Ministarstvo poljoprivrede: U maloprodaji za sada ima dovoljno količina

Iz Ministarstva poljoprivrede “Vijestima” su kazali da Crna Gora oko 90 odsto suncokretovog ulja uvozi iz Srbije i da za sada ima dovoljno količina u maloprodaji.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat, Crna Gora je za period januar – maj ove godine uvezla jestivog suncokretovog ulja za 5,6 miliona eura, od čega je iz Srbije kupljeno za 5,17 miliona, što je 92 odsto ukupnih potreba.

Uvoz ovog proizvoda zabeležen je i iz Hrvatske u vrednosti 303 hiljade eura, iz Ukrajine za 70 hiljada, Turske za 25 hiljada, Kosova za 24 hiljade i iz Italije za 9,3 hiljade eura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari