Podatak da su u Rusiji otkriveni kontigenti jabuka sa povećanim nivoom pesticida uvezenih iz Srbije nije zabrinjavajući i ne može da ugrozi naš izvoz jabuka i drugog kontinentalnog voća, kaže za Danas Vojislav Stanković, savetnik za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije.


Naš sagovornik ističe da je reč o veoma maloj količini jabuka sa nedozvoljenom količinom pesticida tako da ne treba da postoji strah da se može ponoviti afera sa zaraženim mlekom i kukuruzom koja potresa Srbiju.

– Smatram da je u ovom trenutku najmanje potrebno stvarati aferu tamo gde je nema jer to šteti interesima naše poljoprivrede. U konkretnom slučaju ne možemo da konstatujemo da postoji veliki problem. Količine jabuka sa povećanom količinom pesticida koje su vraćene iz Rusije u Srbiju su zaista zanemarljive. Podatak koji najbolje potkrepljuje iznetu tvrdnju je taj da je Srbija prošle godine izvezla više od 58.000 tona jabuka. Od toga je u Rusiju izvezeno više od 54.000 tona. Naspram toga cifra od 60 tona jabuka iz Srbije sa povećanim nivoom pesticida izvezenih u Rusiju je potpuno beznačajna – naglašava Stanković.

Prema njegovim rečima, jabuke i ostalo kontinentalno voće mora da se prska. Međutim, postoji period između poslednjeg prskanja pesticidima i početka branja koji mora da se poštuje kako bi jabuka bila ispravna za upotrebu.

– Međutim, zbog pojave štetočina koje napadaju plod, jabuka se prska 10 do 12 puta godišnje pa se to nekada odrazi kroz povećanu količinu pesticida. Ipak, treba biti pošten i reći da to nije slučaj samo u Srbiji već i u svim zemljama Evrope. Kada je reč o tome ne može reći da je naša zemlja izuzetak. Sa druge strane, nadležne službe i inspekcije u Srbiji treba da povedu računa o kontroli kvaliteta voća. Ta kontrola naročito treba da bude intenzivna u aktuelnom trenutku kada je povišen nivo aflatoksina u mleku i kukuruzu. Potrebno je naime pooštriti kontrole i vršiti redovno monitoring ne samo voća koje se uvozi već i onih količina voća koje se otpremaju za izvoz – naglašava Stanković.

Podsećanja radi, u Rusiji je otkriveno da oko 60 tona jabuka iz Srbije sadrži previsok novo pesticida, što je utvrđeno proverom tri uvozna kontingenta od početka godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari