Izvršitelji počeli da popisuju imovinu RTK 1

Gotovo jednogodišnja agonija Radio-televizije Kragujevac u kojoj zaposleni nisu primili plate već pet mesec, nastavljena je jučerašnjim popisom dela pokretne imovine te medijske kuće.

Prodajom ove imovine treba da se isplate junske zarade novinarima i drugim radnicima.

Izvršitelji su popisali četiri vozila, više računara, jednu kameru i agregat na predajniku na brdu Žeželje. Sindikalci kažu da su zvanično obavešteni da će licitacijska prodaja popisane imovine biti oglašena za 15 do 30 dana, ako vlasnik RTK, u tom roku, ne isplati junske zarade.

Ukoliko rasprodaja imovine počne u najavljenom roku, time će se, tvrde u Sindikatu Nezavisnost, stvoriti još jedan uslov za poništenje privatizacije RTK, pošto po kupoprodajnom ugovoru nije dozvoljeno otuđenje kapitala preduzeća. Prvi uslov za poništenje privatizacije stvoren je još u prvoj polovini prošlog meseca, pošto vlasnik RTK, kruševački biznismen Radoica Milosavljević, nije u predviđenom roku ispunio obavezu vezanu za investiciju u vrednosti od 150.000 evra. Iako obavešteni da Milosavljević ne ispunjava obaveze prema preduzeću i zaposlenima, nadležni u ministarstvima privrede i kulture i informisanja već skoro mesec dana ne reaguju na ovo kršenje kupoprodajnog ugovora.

Za razliku od ministarstava, Inspekcija rada je reagovala na prijavu Sindikata i naložila vlasniku i menadžmentu da zaposlenima u RTK isplati po četiri zaostale zarade. Ukoliko ne ispuni inspekciji nalog, RTK će morati da plati kaznu do milion dinara, a direktor preduzeća do 50.000 dinara. Televiziji preti i oduzimanje frekvencije zbog neizmirenih obaveza prema RRA, a da li će to biti izbegnuto trebalo bi da bude poznato danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari