Bivši radnici kraljevačkog Magnohroma prekinuli su sinoć oko 20.30 sati blokadu Ibarske magistrale između Beograda i Kraljeva i putnog pravca prema Kragujevcu i autobusima krenuli prema Kraljevu, rekao je agenciji Beta jedan od radnika Dušan Vukadinović. Oni će, rekao je on, danas odlučiti o svojim daljim potezima u vezi sa neisplaćenim zaradama.


Više od 200 bivših radnika Magnohroma krenulo je juče ujutru peške za Beograd kako bi od Vlade Srbije zatražili hitnu isplatu zaostalih plata. Oni su se zaustavili u selu Miločaj, nadomak Kraljeva i blokirali Ibarsku magistralu očekujući da će stići autobusi za prevoz do prestonice, ali kako se to nije dogodilo, nastavili su pešačenje prema Beogradu.

Lazar Pavlović, jedan od vođa radnika, rekao je za Danas da će, kada stignu u Beograd, otići direktno kod ministra finansija i premijera Mirka Cvetkovića, jer razgovori sa Agencijom za privatizaciju nisu dali rezultate.

Radnicima je krajem februara ponuđeno da se u visini njihovih potraživanja stavi hipoteka na imovinu Magnohroma, ali oni takav predlog nisu prihvatili, jer u tom slučaju, kako su izračunali, ne bi dobili sumu novca koju potražuju. Nakon toga, započeli su protest u Skupštini opštine, gde je i juče ostao jedan broj radnika, a nedavno su blokirali i Ibarsku magistralu. Takođe, u jednom trenutku bivši radnici su zauzeli i kabinet gradonačelnika.

Ljubiša Simović, gradonačelnik Kraljeva, podseća za Danas da je podržao njihove zahteve za poštovanje izvršnih presuda, kao i zahtev za ubrzano rešavanje žalbi u Ustavnom sudu.

– Posredovao sam u kontaktu i razgovoru njihove delegacije sa direktorom Agencije za privatizaciju i predstavnicima ministarstva za ekonomijuá i regionalni razvoj. Dobili su predlog za delimično rešenje problema kojim nisu zadovoljni i zato su nastavili štrajk. Međutim, ofanziva koju su preduzeli ulaskom u kabinet gradonačelnika i predsedništvo pokazuje da postoji politikanstvo u vođenju njihovih postupaka, ali ne želim da to politikanstvo pripisujem niti jednoj političkoj stranci – navodi Simović.

Kako objašnjava, njegov stav je jasan – zakon koji je država propisala mora se poštovati.

– Niko od strateških partnera neće ući u neraščišćene odnose u bilo kojem preduzeću. Budućnost Magnohroma, Kraljeva i Srbije je u doslednom sprovođenju zakona, što uágarantuje stabilnost i primamljivost za sva partnerstva – zaključuje Simović.

Magnohrom je 2008. godine, po osnovu socijalnog programa, napustilo bezmalo 1.900 radnika, ali je samo 1.300 tužilo preduzeće za neisplaćene zaostale plate. Po tom osnovu, bivšim radnicima se duguje 570 miliona dinara, za šta postoje izvršne sudske presude, ali je ta suma, sa kamatama i sudskim taksama, znatno veća i prelazi milijardu dinara. Ukoliko se aktiviraju sudske presude i naplata izvrši iz priliva od trenutne proizvodnje Magnohroma, to bi dovelo i do stečaja, a samim tim i gubitka radnog mesta za 300 radnika koji su ostali u fabrici.

Zaostale zarade traži 50 hiljada radnika

Komentarišući protest bivših radnika Magnohroma iz Kraljeva, koji traže isplatu zaostalih zarada po osnovu pravosnažnih sudskih presuda, Vladislav Cvetković, direktor Agencije za privatizaciju je ukazao da u Srbiji 50.000 radnika ima nenaplaćena potraživanja od firmi u kojima su radili. „Država će morati da nađe rešenje za sve te radnike, najverovatnije prodajom državne imovine“, ocenio je Cvetković. G. V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari