Jači dinar oborio javni dug za milijardu evra

* Od početka godine dinar je prema evru ojačao skoro pet odsto, a prema dolaru 15 odsto što je uticalo na smanjenje iznosa javnog duga u evrima * Vrlo je moguće da dolar ojača i u odnosu na evro i u odnosu na dinar. Trenutno su stvari izgledaju povoljnije nego što je to stvarno slučaj, kaže Milojko Arsić
Slabljenje evra, a naročito dolara pomoglo stabilizaciji javnih finansija

Ostavite komentar


  1. Ne znam koliko je dinar ojacao, pravu vrednost ce te videti kad pokusate u Minhenu zameniti dinare za evre.

  2. Pa ja vidim nesto lakse disem. Jos kad bih nasao neki posao sa platom od koje moze da se zivi bilo bi super.

  3. Meni nije jasno kako je ranije pričano da je slabiji kurs dinara pogodniji za našu ekonomiju.
    Sve u svemu, sve osim onog baziranog na matematici su šuplje priče za neuku masu.

  4. Aman, pa zar nije obecano da ce plaat da bude veca u evrima?
    Ako je evro dole, to znaci da ce za istu kolicinu dinara, plata biti veca u evrima.
    TO niko nije uzeo u obzir, ali predizborno geslo ce biti, obecali smo 430 EUR prosecno, ispunili smo.
    A vi o makroekonomiji, ovo, ono. Nisu oni tako bas pametni.
    Prizemno objasnjenje je najbolje objasnjenje za ovu vlast.

  5. Mamlazi beogradski, prava vrednost dinara se vidi kad kupiš na pijaci hranu, ogrev na stovarištu i kad platiš dažbine ovoj zlikovačkoj državi. Sve je skuplje od prošle godine za 15-20%.

  6. Прометеју, слабији курс је погодан за извоз и извозну тражњу. Када је курс слаб онда су цене наших производа јевтиније и самим тим се више траже. Када је добар курс, онда су скупље и обрнут је процес. Е сад, ту мора да се перфектно балансира, али знајући да на државним функцијама не седе економисти већ политичари од каријере, све што је боље од хиперинфлације је супер за грађане Србије.

  7. Postovani gospodine Obradovicu, nisam siguran da ce MMF, SB i ostali kreditori dozvoliti da im Srbija uplati manje od ukupnog duga, racunajuci i kamatu, koji je dat u devizama. Ako se i placanje obracuna u robi ista ce svakako na inostranom trzistu zadrzati vrednost definisanog duga. Dakle, Vasa racunica kojom se sluzi i NB preracunavanje deviza u dinare prema kursu koji NB definise, je prosto zamajavanje naroda kao sto je i upotreba deviza u Srbiji cista pljacka naroda. Sve transakcije u Srbiji treba da se rade u dinarima, to je po Ustavu jedino legitimno sredstvo placanja u Srbiji. Sve ostalo je davanje privilegija trgovcima i bankama koje u takvoj situaciji i uz dodatne zastite koje su dobile od NB otimaju novac od naroda i pri tome prigrabljen ekstra profit ne ulazu u domacu privredu, vec iznose van Srbije.
    Dakle, dug Srbije u devizama ostaje isti bez obzira na kretanje kursa dinara prema devizama.

  8. To su trenutna kolebanja,dolazi vreme ekonomske žetve,FED diže kamatnu stopu za dolar i Evropska centralna banka za evro,Javni dug Srbije će do kraja 2018.godine dostići 90% BDP, ili oko 30.000.000.000. A politika intervencije NBS radi stabilnosti kursa će se pokazati kao pogubna kad se dođe do podataka da su se takvimintervencijama smanjile devizne rezerve države za celih 12 %,to su činjenice.

  9. Ko imalo zna ista o ekonomiji moze samo da kaze hahahhahahahha….da oborio vestacki…kao kad bi dinar oborili na 100 i imali svi plate 500 eur …realni dug je ostao i samo raste a zafrknuli su vestacki samo one koji zavise od dinara

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.