Nenadić: Ministarstvo finansija ne odgovara koliko bi se od projekta "Jadar" novca slilo u budžet 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Transparentnost Srbija zatražila je od Ministarstva finansija preciznu informaciju o tome koliko bi se od projekta „Jadar“ novca slilo u državni budžet i kasu lokalnih samouprava, ali te podatke još nije dobilo, izjavio je programski direktor te organizacije Nemanja Nenadić.

„Ministarstvo finansija ignoriše taj zahtev za pristup informacijama i na taj način značajno smanjuje snagu tih finansijskih argumenata koji se plasiraju u javnosti“, kazao je Nenadić za FoNet.

On je podsetio i na izjave ministra finansija Siniše Malog koje se tiču bruto društvenog proizvoda i njegovog rasta zbog projekta „Jadar“.

„Čuli smo da će bruto društveni proizvod porasti 10 do 12 milijardi, valjda, ne zna se ni u kom periodu, ni šta je sve tu uračunato, kako se došlo do te sume“, naveo je Nenadić.

On je primetio i da se priča o litijumu veoma često u javnosti doživljava kao potencijalno koruptivna, a predstavnici vlasti su ti koji tome najviše doprinose.

„Oni vrlo aktivno promovišu nešto što je, za sada, privatni projekat, predstavljajući kao da je reč o stvari koja je dobra za državu i koju treba podržati“, objasnio je Nenadić.

Programski direktor Transparentnost Srbija se osvrnuo i na najave referenduma o iskopavanju litijuma u Srbiji i istakao koje tu potencijalne probleme vidi u dosadašnjim postupcima i nastupima predstavnika vlasti.

„Srbija ima zakon o referendumu i narodnoj inicijativi koji, između ostalog, nalaže državi da bude neutralna kada se odlučuje o referendumskom pitanju. Predstavnici države ne smeju da nastupaju, kad je reč o referendumu, tako što pozivaju građane da glasaju za ili protiv nekog predloga“, podsetio je Nenadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari