Građani koji su prethodnih nekoliko dana imali problema sa grejanjem zbog prekida u snabdevanju Srbije gasom, potražili su spas u kupovini grejnih tela koji rade na struju. Najveća potražnja vladala je za električnim grejalicama, uljnim radijatorima, kao i ugljem i drvima.

Zdravko Đuranović, komercijalni direktor Eltima, potvrdio je za Danas da potrošači traže i kupuju sve vrste električnih grejnih tela.

– U četvrtak, prvog radnog dana posle Božića, planule su sve raspoložive količine uljnih radijatora, a prodat je i veliki broj grejalica na struju. Slično je bilo i narednog dana, ali uprkos tome Eltim nije menjao cene tih artikala. To će se dogoditi jedino ako uvoznik, odnosno naš dobavljač, podigne velikoprodajnu cenu – rekao je Đuranović, uz napomenu da očekuje smanjenje tražnje i normalizaciju situacije sa grejanjem. On je takođe rekao da najverovatnije neće biti novog uvoza rasprodatih modela grejalica ili radijatora, jer je rečo sezonskoj robi.

Jedan od prodavaca u novosadskom Tehnomarketu rekao je da je u četvrtak vladala prava jagma za pećima, ali da je većnarednog dana smanjeno interesovanje potrošača, koji u toj prodavnici mogu da kupe Roventine grejalice ( različite snage i cena ), kao i uljne radijatore Neo po ceni od 3.990 dinara.U robnom centru Merkur u četvrtak prodato je oko 300 grejalica, kalorifera i kvarcnih peći. U Kraljevu nam je rečeno da potrošači u Tehnomarketu mogu da nabave različite modele grejalica, ali i da više nema uljnih radijatora. U Loznici, gde su potrošači priključeni na toplane ostali bez grejanja, stanje se prema rečima jednog od prodavaca Tehnomarketa polako normalizuje.U četvrtak su, kako je rekao, prodali sve grejalice, kalorifere i uljne radijatore koje su imali na lageru, ali očekuje da će dotok gasa u toplanu smanjiti pritisak .

Inače, prema podacima prodavaca cena grejalica kreće se od 949 do 7.599 dinara, dok se kvarcna grejalica može kupiti za 1.482 dinara, a uljni radijator za 3.324 i 3.514 dinara zavisno od snage. U ponudi za internet kupovinu moguće je nabaviti i peći na čvrsta goriva čije se cene kreću od 11.999 do 18.951 dinar, kao i termoakumulacionu peć(2,5 Kw) koja košta 20.899 dinara. Dodatni problem za mnoge potrošače je i činjenica da na nekim zgradama nema odžaka, ili su, ako postoje, postali neupotrebljivi.

Slična situacija bila je i u drugim gradovima, u kojima su rasprodate sve grejalice i druga grejna tela. Smanjena je i ponuda kvarcnih peći i uljnih radijatora, a bilo je interesenata i za kupovinu termoakumulacionih peći i klima-uređaja. Zbog povećane tražnje za ogrevom, rastu cene i drva koje se umesto dosadašnjih oko 3.500 dinara, što je inače najviša letošnja cena, prodaje za oko 40 evra po kubnom metru, uz vrednost evra od 95 dinara, mada građani kupuju i ugalj.

 

Alfa plam neće podizati cene

Vranje – Uprkos činjenici što dinar slabi u odnosu na evro, kao što imamo i povećanje cena u više sektora koji se odražavaju i na naše poslovanje štednjaci na čvrsto i tečno gorivo iz proizvodnog programa Alfa plama neće do daljnjeg poskupeti, potvrdio je u izjavi za Danas generalni direktor preduzeća Alfa plam Velin Ilić.Komentarišući veću potražnju štednjaka na čvrsto gorivo zbog gasne krize Ilićje rekao da Alfa plam u svojim prodajnim objektima od Vranja do Subotice ima dovoljno proizvoda na lageru. „Spremni smo da zadovoljimo sve potrebe kupaca i ja očekujem od ponedeljka kada nakon novogodišnjih praznika startuje naša proizvodnja u skladu sa zahtevima pre svega iz Vojvodine isporučimo dodatne količine štednjaka na čvrsto gorivo“, rekao je Ilić. V. R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari