Opštinu Bosilegrad se, već decenijama unazad, suočava sa padom broja stanovnika, visokom stopom nezaposlenosti, siromaštvom i slabim privrednim rastom. Uprkos tome, više od 50 odsto ukupnih površina poljoprivrednog zemljišta u toj opštini se ne obrađuje, a čak polovina radno sposobnog stanovništva je nezaposlena i spada u socijalno ugrožene kategorije.

Udruženje Optimist, organizacija građanskog društva iz Bosilegrada fokusirana na podizanje svesti građana o neophodnosti preuzimanja aktivne uloge u razvoju lokalnih zajednica, odlučila je da pomogne svojim komšijama, obezbeđujući im zemlju i plastenike, ali i osposobljavajući ih da sami mogu da se bave proizvodnjom i prodajom jagoda. Reč je o projektu koji se realizuje kroz program Trag fondacije „Socijalno preduzeće“, a pod okriljem projekta „Građansko društvo za budućnost“ Američke agencija za međunarodni razvoj (USAID), koji sprovodi Institut za održive zajednice (ISC).

A sve je počelo tako što su, zahvaljujući podršci JP Direkcija za građevinsko zemljište i puteve Bosilegrad, potpisani ugovori kojima je građanima omogućeno korišćenje uglavnom zaparloženih parcela na period od dve godine. Time je, zapravo, obezbeđen stabilan prihod za 15 porodica, koje su, osim stručne pomoći u obradi zemljišta, dobile i plastenike sa sistemom za navodnjavanje, kao i po 500 sadnica jagoda. Podrška nije izostala ni kad je reč o transportu jagoda od plastenika do otkupnih stanica, kao i o pronalaženju tržišta.

– Zahvalna sam Udruženju Optimist na svemu što su uradili za mene i moju porodicu. Nisam uložila ni dinar, a imam dva plastenika pod jagodama. Inače, pre ovih projekata niko u Bosilegradu nije se, bar ne na ovaj način, bavio jagodama, iako su uslovi za njihov uzgoj odlični. Naše jagode su veoma kvalitetne i već se traže na tržištu. Moj zadatak bio je samo da iskoristim pruženu šansu, a pošto volim da radim, mislim da će moja porodica uskoro moći da živi isključivo od proizvodnje jagoda – kaže za Danas Lila Miteva iz sela Gornja Ljubata.

Prilikom utvrđivanja kriterijuma za izbor potencijalnih korisnika ovog aranžmana Udruženje Optimist sarađivalo je i sa Centrom za socijalnu zaštitu. U obzir su uzeti veličina domaćinstva, broj radno sposobnih članova, broj dece, nekretnine u vlasništvu, prosečna primanja i prethodna iskustva u bavljenju poljoprivrednom delatnošću. Posebna pažnja posvećena je romskoj nacionalnoj manjini – od ukupno 15 izabranih korisničkih porodica šest je romske nacionalnosti. I svi se slažu da se trud isplatio. U prilog tome svedoči i podatak o četiri uspešne berbe jagoda, dok su četiri porodice, zahvaljujući prihodima od prodaje, koji su iznosili u proseku više od 500 evra, uspele da izgrade još po jedan plastenik.

Doprinos ovog projekta, koji je prepoznat kao tračak nade u ovim teškim vremenima, razvoju Opštine Bosilegrad – višestruk je. Ogleda se, između ostalog, i u tome što je lokalna uprava odlučila da formira Veće za borbu protiv siromaštva. Osim Direkcije za građevinsko zemljište i puteve, koja je donirala mašine, projekat su podržali Zavod za poljoprivredu iz Vranja, koji je održao dve radionice kako bi korisnike obučio šta je potrebno za efikasnu plasteničku proizvodnju jagoda, kao i Institut za poljoprivredu, koji je uradio analize zemljišta pod plastenicima.

Socijalno preduzeće sledeći korak

– Trudimo se da realizujemo projekte čiji će efekti biti vidljivi i posle 10 ili 20 godina. Očekujemo da ćemo realizacijom ovog projekta dati svoj doprinos podizanju standarda najugroženijih žitelja Bosilegrada. Takođe, to je deo dugoročnog plana Udruženja Optimist da u Bosilegradu formira socijalno preduzeće koje će se baviti proizvodnjom, otkupom, preradom i prodajom voća i proizvoda od voća. U ovom trenutku individualna proizvodnja jagoda nije velika, ali budući da će naši korisnici, kroz više programa koje smo do sada realizovali, već do kraja godine raspolagati sa 35 plastenika, to znači da će udruženi predstavljati značajnog proizvođačem ovog voća na jugu Srbije – komentariše za Danas Kiril Kirilov, izvršni direktor Udruženja Optimist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari