Jagodina: Usvojen budžet za 2023. godinu 1Foto: Pixabay/Jarmoluk

Odbornici Skupštine Jagodine usvojili su predlog odluke o budžetu grada za 2023. godinu koji iznosi 3,8 milijardi dinara.

Za narednu godinu planiran je deficit od 4,2 odsto, a planom kapitalnih investicija predviđena su ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, rekonstrukciju i izgradnju objekata osnovnih škola i vrtića, kao i nastavak započete rekonstrukcije postojećeg objekta Kulturnog centra.

U oblasti komunalnih delatnosti planiran je značajn broj projekta izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže u prigradskim naseljima i selima.

Najviše pažnje javnosti izazvao je niz odluka iz socijalne zaštite koje su odbornici jednoglasno usvojili.

Tako je u okviru finansijske podrške porodicama u narednoj godini planirano da nezaposlene trudnice, do termina porođaja i nezaposlene porodilje, do navršene prve godine deteta iz budžeta mesečno dobijaju po 12.000 dinara.

Roditelji koji u 2023. godini dobiju bebu imaće pravo na jednokratnu novčanu pomoć u visini od 200 evra u dinarskoj protivrednosti, pod uslovom da su oboje nezaposleni najmanje godinu dana pre podnošenja zahteva, sa mogućim radnim angažovanjem, ne dužim od tri meseca.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć od 100.000 dinara imaće u narednoj godini porodice koje su u procesu vantelesne oplodnje.

Na sednici je usvojena i odluka o finansijskoj podršci osobama obolelim od malignih bolesti. Oni će u 2023. imati pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 10.000 dinara.

Ukoliko je pacijent maloletan ili nezaposlen taj iznos biće uvećan za 100 odsto.

Jagodinci će u nardnoj godini imati pravo i na pomoć u slučaju smrtni u porodici, pa će na ime troškova za pogrebne usluge dobiti 200 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari