Japan je u poslednjem kvartalu prethodne godine zabeležio mali privredni rast a ne pad, kao što se procenjivalo, što ukazuje da treća po snazi svetska ekonomija izlazi iz recesije. Vlada Japana saopštila da je u poređenju sa poslednjim tromesečjem 2011, u istom periodu 2012. godine, zabeležen privredni rast od 0,2 odsto (u odnosu na treće tromesečje 2012, privredni rast je stagnirao).

Sudeći prema najnovijim prognozama Japan će u 2012. godini zabeležiti ekonomski rast od dva odsto, prema prvobitno očekivanih 1,9 odsto. Korekcija procene rasta rezultat je veće potrošnje korporacija, ali i povećanja privatne potrošnje.

Ministarstvo finansija objavilo da je i u januaru, odnosno već treći mesec zaredom, račun tekućih plaćanja Japana bio u deficitu. Deficit je iznosio 364,8 milijardi jena (3,8 milijardi dolara). Analitičari ocenjuju da je slabljenje japanske valute poslednjih meseci podsticajno delovalo na izvozno orijentisanu prerađivačku industriju Japana. Ta konstatacija se posebno odnosi na velike korporacije, poput Tojote i Sonija. S druge strane, međutim, slabiji jen je doprineo rastu cena uvozne robe, pre svega goriva i drugih sirovina, smanjenjujući spoljnotrgovinski suficit te države. Izveštaji sa berzi pokazuju da je krajem prethodne sedmice jen ojačao do maksimuma u odnosu na dolar kao i da su cene akcija na Tokijskoj berzi skočile do najvišeg nivoa u prethodne četiri godine. Rastu indeksa Nikkei doprineli su podsticaji sa drugih svetskih tržišta, ali su na cene akcija pozitivno delovala i očekivanja popuštanja japanske monetarne politike i obilne vladine potrošnje. Podsticajno je delovali i nominovanje Haruhika Kurode, predsednika Azijske razvojne banke, za guvernera centralne banke Japana, mada se ne očekuje da će on voditi drugačiju monetarnu politiku od dosadašnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari