Kompanija Jat ervejz saopštila je juče da će tokom letnje sezone, od 31. marta do 26. oktobra pojačati saobraćaj u regionu, pre svega ka tri destinacije u Hrvatskoj – Dubrovniku, Splitu i Puli, ali i ka Ohridu, Tivtu i Solunu. Kako se navodi, Jat će za Split poleteti početkom maja sa jednim letom nedeljno i to četvrtkom, a od juna meseca leteće i nedeljom, ponedeljkom i petkom.

Međutim, iako u Jatu tvrde da zbog letnje sezone pojačavaju saobraćaj, s drugih strana stižu informacije da Jat ustvari otkazuje letove, jer mu avioni ne rade.

Prema saopštenju specijalizovanog portala Aviokarta, uvidom u rezervacioni sistem utvrđeno je da je samo za april Jat otkazao čak 45 povratnih letova, odnosno 90 poletanja.

– Najviše letova je otkazano na destinacijama gde leti ATR zbog toga što u Jatu trenutno raspolažu samo sa dva aviona ovog tipa, od tri koliko je predviđeno prilikom planiranja letnjeg reda letenja – tvrdi Dragan Nikolić iz Aviokarte. Prema podacima ovog portala, Jat bi tokom aprila trebalo da na redovan „C“ pregled pošalje jedan boing 737-300, što će stvoriti dodatne probleme, pošto ovaj pregled može da potraje i do 20 dana.

– Prema današnjim informacijama, Jat je otkazao 26 letova do i od Atine, pa će umesto svakodnevnih polazaka na toj relaciji leteti četiri puta nedeljno. Najveći broj otkazanih letova pronašli smo na liniji Beograd – Podgorica, na kojoj su tokom aprila otkazana 32 leta – tvrde u Aviokarti.

Upitani za odgovor na ove navode u Jatu za Danas kažu samo da „prelaskom na letnji red letenja Jat izlazi u susret interesovanju i potrebama putnika i u zavisnosti od toga se za svaki mesec i planira određeni broj letova ka određenim destinacijama, a nikako se ne radi o otkazivanju letova“ i dodaju da će pojačati saobraćaj ka destinacijama za koje putnici pokazuju najviše interesovanja.

U saopštenju Jata navodi se da će njegovi avioni tokom leta za Pulu saobraćati utorkom, sredom, subotom i nedeljom, dok će početkom maja poleteti za Dubrovnik ponedeljkom, a od juna i sredom, četvrtkom, petkom i subotom.

Ka Ohridu i Solunu, leteće se šest puta nedeljno, a za Tivat i do sedam puta dnevno tokom sezone letnjih odmora.

Od početka juna do sredine septembra saobraćaj sa Sarajevom i Skopljem biće obavljan avionom boing 737, umesto ATR-om, sa dvostruko većim brojem mesta, tvrde u Jatu. Kako kažu, predviđene su i dodatne frekvencije za Moskvu i Pariz ka kojima je broj letova dupliran, a pojačan je i saobraćaj za Beč i Diseldorf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari