Javne nabavke dostigle najveći nivo u učešću u BDP-u 1Foto: Shutterstock/Superstar

Javne nabavke su nakon pune dve decenije primene došle do najvećeg nivoa u Srbiji kada je reč o učešću u BDP-u, ali je taj udeo i dalje niži u odnosu na prosek u Evropske unije, pokazala je analiza u okviru Programa razvoja javnih nabavki do 2028. godine, koji je usvojila Vlada.

Kako prenosi portal Biznis rs. EU prosek se kreće oko 14 odsto dok je učešće javnih nabavki u BDP Srbije poraslo sa 7,63 odsto u 2014. godini na 10,5 odsto u 2023. godini, stoji u Programu, uz opasku „da se može primetiti tendencija rasta“, ali i konstataciju da je nivo učešća javnih nabavki i jedan od pokazatelja potencijala za ekonomski razvoj.

Autori analize u okviru Programa razvoja javnih nabavku skreću pažnju i na to da je 2019. godine učešće javnih nabavki u BDP Srbije iznosilo 8,14 odsto.

Njihov zaključak je da je „od 2014. godine do 2023. godine došlo je do povećanja učešća javnih nabavki u BDP-u za 2,87 odsto, što ukazuje na veoma značajno povećanje“.
U Programu se, ipak, kada je reč o analizi „zatečenog stanja“ posle primene prethodnog dokumenta za period 2019.-2023. godina, ističe i da„nije zabeležena“ veća uključenost privrednih subjekata u postupcima javnih nabavki i da je ona ostala na približno istom nivou iz ranijih godina.

Poređenja radi, u 2023. je broj ponuda po postupku javne nabavke iznosio 2,4, dok je 2019. taj broj iznosio 2,5, a 2014. godine 2,6.
U 2023. godini, najveći broj ponuda podnet je u postupcima javnih nabavki dobara (prosečan broj ponuda 2,7), zatim u postupcima javnih nabavki radova (prosečan broj ponuda 2,6) i u postupcima javnih nabavki usluga (prosečan broj ponuda 1,9), podaci su iz analize u okviru Programa.

U 51 odsto postupaka javnih nabavki podneta je samo jedna ponuda, što predstavlja pomak u odnosu na prethodne godine kada je bio iznad 52 odsto.

Kada se uzmu u obzir podaci iz 2014. godine, kada je u 42,6 odsto postupaka podneta samo jedna ponuda, može se zaključiti da ovaj pokazatelj beleži pogoršanje u odnosu na prethodni period, ističe se u analizi, ali i dodaje da se „i dalje radi o podatku koji je u okviru proseka koje beleže zemlje EU“.

Autori analize kao argument za tu tvrdnju navode da, kada je reč o nivou EU država članica, procenat postupaka javnih nabavki sa samo jednom podnetom ponudom varira od 13 do 52 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari