Javni beležnici se pohvalili brojem rešenih predmeta u proteklih 10 godina 1Foto: Freepik/DilokaStudio

Javnobeležnička komora Srbije (JKS) saopštila je danas da je u proteklih 10 godina, od kako funkcioniše, u potpunosti sprečila dvostruke prodaje nepokretnosti, koje su dovodile do velikog broja sporova, i u tom periodu rešila oko 1,4 miliona predmeta ostavinskih postupka.

Te postupke su, kako se navodi u saopštenju, javni beležnici rešavali za nekoliko meseci, s tim da je broj izjavljenih žalbi na ostavinska rešenja javnih beležnika na nivou od 0,5 odsto, dok je broj preinačenih rešenja ispod 0,1 odsto.

Konstatuje se da je JKS sa više od 25 miliona pravnih poslova rasteretila rad pravosuđa, ubrzala pravni promet i zaštitila prava stranaka, ostvarivši tako izuzetne rezultate.

Iz JKS navode da oko 80 odsto poslova predstavljaju javnobeležničke overe, dok potvrđene i overene isprave čine oko 10 odsto svih obavljenih poslova u javnobeležničkim kancelarijama.

U Srbiji je za 10 godina značajno proširena mreža javnih beležnika i sada ih ima 231, u čijim kancelarijama radi još oko 1.500 ljudi – javnobeležničkih pomoćnika, saradnika, pripravnika, kao i neophodnog administrativnog osoblja, dodaje se u saopštenju.

Navodeći da Javni beležnici godišnje urade u proseku oko 300.000 besplatnih overa, od kojih su najveći broj dokumenti potrebni za upis u srednje škole i na fakultete, kao i veliki broj besplatnih overa urađenih za ostvarivanje prava iz sistema socijalne zaštite, JKS je poručila da je na taj način građanima godišnje uštedela najmanje 54 miliona dinara.

Javni beležnici imaju mogućnost uvida i provera u svim važnim registrima na državnom nivou – od katastra, registra prometa nepokretnosti, registra Narodne banke Srbije za bankovne račune, registre matičnih knjiga, vozila i drug

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari