Javni dug Srbije na kraju novembra 52,4 odsto BDP-a

Ostavite komentar


  1. za 2012.godinu kako bi smo zaboravili šta nam je donelo istorijsko pomirenje DSa i SPSa. Taj mračni period je razlog uvećanog broja apstinenata, razlog zbog čega u mnogim gradovima, nakon preuzimanja protesta od DSovaca u različitim oblicima, više nema šetača. Koliko god nam se aktuelni vlastodršci ne dopadaju, pa ni ne dobijaju podršku na izborima, podjednako su antipatični i oni koji su javni dug ugurali u preko 70% BDPa.

    1. Ocito si trbuhozborac, kome je aktuelna vlast u trbuhu!
      Kad su ovi dosli na vlast, posle onih koji su imali „srecu“ da budu vlast u vreme svetske recesije od 2008, i onih od 2000. koji su podizali poruseno u bombardovanju, dug je bio nesto ispod 10,3 milijarde dolara.
      Sada je javno priznata, a svakako frizirana, brojka – DUPLO VECA.
      Plus nestalo 4,5 – 5 milijardi $ za 130 hektara za „beograd na vodi“, plus njive na Severu Backe, PKB, JAT, plus dogovori bez javnosti za prodaje, ugovore za puteve, aerodrome, „vetroelektrane“… Ej, 6 km autoputa od Resnika do Bubanj Potoka za pocetnu cenu 87 miliona dolara – bez reka, tunela i provalija…
      A ovamo Vesic mantra o Ikarbusovim autobusima i tenderu!
      Sve pociva na UGRADJIVANJU – a standard stao, tj vratio se na STO GODINA unazad.
      Ali imamo dronove, kerove, policiju, BIA, zandarmeriju, vojsku, lovce i dobrovoljce koji tri nedelje ne mogu da otkriju teskog dusevnog bolesnika koji se krije oko svoje kuce!

      1. Zacrnjeni ugovori, muljanje na tenderima, netransparentno trošenje našeg novca, katastrofalni ugovori za puteve, nisu nešto što su naprednjaci izmislili, oni su samo preuzeli URSovce i DSovce i nastavili sa ustaljenom profitabilnom praksom po spstvene sefove.
        To što policija; BIA, žandarmerija i vojska nisu mogli da nađu Malčanskog berberina je dokaz da decenijama unazad te službe roditelji filuju sopstvenom decom, a kakvi roditelji, takva i deca. Pre će prisluškivati moj ili telefon bilo kog građanina koji želi profesionalne i poštene državne službenik, nego da profesionalno rade svoj posao. Nisu oni nesposobni za posao za koji ih plaćamo zbog toga što je SNS na vlasti, nego zbog toga što nisu dorasli poslu koji im je poveren.

  2. Interesantan podatak koliki je procenat javnog duga ostavila tadasnja i sadasnja vladajuca garnitura 2000-te godine onim zutim banditima.To znaci da su ostavili devastiranu privredu i finansije,do 2012 -te godine ipak je nesto i stalo na noge i pored svetske ekonomske krize.Sada se ponosimo
    BDP-om koji ostvaruju strane firme i strane banke sa profitom koji uredno iznose a nas spoljni dug se sada uvecao zvanicno na 24 milijarde evra.Kaze se da moramo da dizemo kredite da bi vracali stare nepovoljne kredite pa u tom slucaju bi dug ostajao na pribliznoj visini a ne bi za 7 godina porastao za 11 milijardi evra. Izracunajte koliki je sada dug po glavi stanovnika a koliki je bio 2012 godine a da ne racunamo oko pola miliona raseljenih i umrlih.Vlast se hvali ubranim porezom od stranih preduzeca a precutkuje podatak da smo strancima prodali sve rezerve pa cak i prirodne resurse,rudu,naftu ,vodu pa cak i zemlju.Ostala je jos ta jedna banka i EPS a sta posle,verovatno ce nam stranci izdrzavati penzionere i drzavu.

  3. Sa vas podsetim …
    javni dug Srbije 2013 … 20,14 milijardi
    javni dug Srbije 2015..g. …24,8o milijardi …
    Toliko je dug narastao usled pokrivanja „kostura iz ormana“ predhodne vodeće garniture i pokriće troškova pred bankrotstvo.
    Ovoj garnituri se bilans može , dakle , računati od 2015. ( posle kakve-takve konsolidacije , za početak ).
    zaboravlja čitalac ( ili voli da zaboravi ) koliki je dug po BDP bio 2013.g. ( 73,5 % ) , a danas je cca 53 % …
    Tu treba uzeti u obzir i zaduživanja za izgradnju ( več gotovih ) deonica puteva i železnica. Zaduživanja za zdravstvo , za konsolidaciju penzija u javne uprave …
    Pre kritike … izvagajte puno toga , da vam posle ne bude – neprijatno …

  4. Dug je porastao sa 14,7 na 24,1 milijardu evra od 2012. do 2019.
    Dakle, za 8 godina više od devet milijardi evra?
    Samo prošle godine je porastao oko milijardu evra.
    Ima još jedan važan podatak o čemu niko ne priča.
    Kada je sadašnji ministar postao gradonačelnik Beograda, izneo je podatak o dugu Beograda od 1,2 milijarde evra, umesto 400 miliona. Tu priču i sada ponavlja Goran Vesić.
    Pitajte ministra finansija koju metodologiju je koristio tada a po kojoj računaju javni dug Srbije.
    Ako je javni dug Srbije 24 milijarde evra, onda je dug Beograda bio 400 miliona.
    Ako je dug Beograda bio milijardu i dvesta miliona, onda je javni dug Srbije preko 80 milijardi evra.
    Neka se gospodin Siniša Mali odluči koju metodologiju koristi.

  5. U apsolutnom iznosu je porastao za poslednjih godinu dana za citavu milijardu dollara! Izmedu ostalog i fiksnim kursom dinara cime se stalno povecava uvoz i smanjuje izvoz odnosmo povecava deficit trgovinskog bilansa.

  6. dug opet prešao 24 milijarde dolara. pa nisu se hvalili tim zadnjim kreditom. samo da potsetim dug je 2012. bio 15 milijardi. Zlatno doba za banke koje nam daju kredite : )

  7. BDP је na kraju 2019. godine 24,12 milijarde evra/0,524=46,03 milijarde evra ili 6.576 evra po glavi stanovnika, u novembru 2019. godine. Penzije i plate, po rečima gazde Srbije poleću u nebesa, za pet godina penzije skaču na 430-440 evra, a plate na 900 evra. Gazda je zaboravio da je 2012. godine, kada je zaseo u fotelji vlasti, javni dug bio 15,47 milijarde evra, a krajem 2019. godine javni dug je narastao na 24,12 milijarde evra, plate od oktobra 2012. do oktobra 2019. god narasle za 100 evra, sa 368 evra (41.558 din) na 468 evra (55.069 din). Prosečna penzije od decembra 2012. do decembra 2019. god narasla je za 26.345 (224 evra)-24.969 (220,41 evra) = 1.376 dinara=11,71 evra (ako se računa samo u evrima, skoro da nema promene, samo4,4 evra). Da li je realno da se penzije dupliraju za pet godina?

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.