Jaz između plata u javnom i privatnom sektoru opet počeo da se širi

Ostavite komentar


  1. Nisu plate u javnom sektoru velike-naprotiv; nego su u privatnom sektoru male-bezobrazno male..ja imam platu u privatnom sektoru 42 hiljade..i to u kao jakoj firmi..i to u Novom Sadu..bezobrazno su male plate..

    1. Otvori svoju firmu pa deli bezobrazno velike plate. A ne, samo čekaš prvi u mesecu…

  2. Је л’ плате у приватном сектору рачунају тако што рачунају уплату на рачун, или заједно с немалим делом који се даје наруке, без плаћања пореза и доприноса?

    1. E, kada bi ovo bilo pravilo! To su neki sporadicni izuzeci (sigurno u frizerskim salonima, pekarama, raznim servisima i buticima daju ovako deo plate – na ruke?!!). Mozda ste negde i culi za neki ovakav slucaj, ali to nije pravilo. U privatnom sektoru je plata – beda.

  3. Potpuno ekonomski nenormalno, ludo, nepravedno…
    Zaposleni u privatnom sektoru koji u praksi finansiraju zaposlene u državnom sektoru imaju manje plate ???! Zato propadamo, nema nam spasa.

  4. Zavisi u kom drzavnom “sektoru“!
    Ja radim u tom famoznom drzavnom sektoru i imam platu najmanje mogucu… najminimalniji minimalac.
    Dok u nekom drugom drzavnom sektoru imaju 3,4 pita vecu platu od mene,pa mu zajedno dodjemo iznad proseka… strasno

  5. Privatni sektor drže kapitalisti, oni za cilj imaju stvaranje profita. Na veličinu profita utiče više faktora koji se jednim imenom mogu nazvati troškovima. Što su troškovi manji– profit je veći. Zarada zaposlenih spada spada u troškove. Cilj vlasnika sredstava za proizvodnju, tj. kapitaliste je poslovanje sa što manjim troškovima. Što manje zarade zaposlenih, kapitalisti ostaje više. To je opšte poznato i to se zove eksploatacija.

      1. Tačno tako. Niko nema hrabrosti da započne privatni posao (makar i preduzetnički), i onda je kriv „kapitalista“. Kada sam „krenuo“ sa porodičnim poslom (nemam radnike „sa strane“, samo uža porodica) prve dve godine smo radili za poreze i doprinose (70% prihoda) tj bilo smo „na krompiru“. Sada posle sedam godina i razrađenog posla, na iste stvari odlazi 25% prihoda, i može lepo da se živi. Ne luksuzno, ali lepo. Jedino što odemo ujutru u 6 sati, a vraćamo se uveče u 7. Osim nedelje.

  6. Najveći problem je sto su rashodi budžeta za 8 godina povećani za 50% kriz razne namete. Čime se kroz para fiskalne namete guši privreda. Sa druge strane osim preplacenoh puteva sva ostala državna potrošnja ne daje nikakve benefita gradjanima i privredi: Nefunkcionalna železnica, korumpirani katastar, obavezno lečenje kod privatnika, loš obrazovni sistem , doplata za škole engleskog i sport, nepotrebna vojska , partijska policija i sudstvo. Prakticno nama država godisnje kroz poreze uzme i do 15.000.000.000 EUR a vrati nam manje od 5000.000.000. I zato nema napretka. Mi plaćamo provizorijum

  7. U ove proračune izgleda niko ne uračunava 1 700 000 penzionera. Svaki treći žitelj Srbije penzioner! Od koliko zaposlenih treba da se uzme da bi se s obzirom na to da su penzioni fondovi davno popljačkani izvršilo 1 700 000 uplata mesečno? O kakvom povećanju zarada se uopšte razmišlja sa 36 milijardi eur duga??? Pre je moguć scenario prodaja EPS i „Telekom“ da se sistem „napregne“ do 2022. tj do ponovnog biranja od strane nekakve mase aktuelnog predsednika pa u proglašenje bankrota.

  8. Radim u privatnom sektoru (vlasnik preduzetničke radnje) i mogu reći samo jedno: uvek kada se najavi povećanje plata u javnom sektoru (ili se povećaju), automatski se i meni povećaju razni opravdani i neopravdani nameti. Po meni, jedino opravdano povećanja plata u javnom sektoru je za zdravstvo, prosvetu (osnovne i srednje škole) i bezbednosne strukture. Iako „punim kasu“ za to ne dobijam ništa. To najbolje zna svako ko se susreće sa našom birokratijom (poreska uprava, opštinska i svaka druga administracija i sl.). Nerad, „pauze za burek i kafu“, „koleginica je na bolovanju“, „pao nam je sistem“ i još hiljade drugih opravdanja. A o neznanju i nestručnosti istih tih birokrata i da ne pričam.
    Zbog toga se već godinama pitam zašto uopšte primaju tolike plate, i zašto povećanja uopšte. Jednostavno, uvesti im „rad po učinku“ a ne povećanje svake godine.

  9. generalno nemamo nikakve plate ni u privatnom ni u javnom sektoru…kupovna moc nam je katastrofa

  10. Ja dok sam radio u Srbiji, radio sam u privatnom sektoru i imao malu legalnu platu, ali jos dva puta toliko na ruke. Nikad nisam razumeo kako moze da to prodje inspekcijama, plate na crno se dele javno, svi znamo datum i mesto. Tako da je statistika jedno, ali realnost u Srbiji je komplikovana, zavisi ko je kakvim ocima gleda.
    Uzgred plate se na crno i dalje dele tako, sto ne pisete o tome.?

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.