Inflacija, korupcija, kupovna moć, ali i umereno zadovoljstvo poslovnom klimom: Američka privredna komora (Amcham) u Srbiji predstavile rezultate poslovanja 1

Većina članica Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) u 2023. godini beleži rast poslovanja, posebno prihoda i profita, dok su po pitanju rasta investicija i novih zapošljavanja kompanije nešto opreznije, pokazalo je tradicionalno godišnje Amčemovo istraživanje o poslovnoj klimi i poverenju investitora, pod nazivom „Jedanaesto prolazno vreme“.

Prema pomenutom istraživanju, Amčemove kompanije članice umereno su zadovoljne poslovnom klimom u Srbiji, dajući joj ocenu 2,9 (skala od 1-5), što predstavlja povećanje u odnosu na prethodne godine, ali i najbolju prosečnu ocenu poslovne klime od kada se sprovodi istraživanje.

Kao najveće izazove za poslovanje koji su posledica globalnih dešavanja kompanije navode visoku stopu inflacije i smanjenje kupovne moći, dok za mala i mikro preduzeća najveće izazove predstavlja velika stopa inflacije, kao i neprevidljivost cena sirovina i visoke cene energenata.

Na lokalu najveći problem opet je visoka stopa, ali i dostupnost radne snage. Na trećem mestu dolazi do razmimoilaženja među različitim grupama kompanija, jer mala i mikro preduzeća kao problem navode nelojalnu konkurenciju, dok članovi Američke privredne komore prevashodno ističu efikasnost državne uprave.

Najvažnije reforme koje bi naredna Vlada treba da sprovede kako bi unapredila poslovno okruženje su, kako navode u Amčemu, smanjenje korupcije, efikasnost pravosuđa, vladavina prava, e-uprava i digitalna transformacija.

„Prognoza poslovanja Amčem članica u narednoj godini optimističnija je u odnosu na prethodne krizne godine obeležene epidemijom koronavirusa i ratom u Ukrajini. Ovaj rast optimizma jasan je pokazatelj delimičnog oporavka ekonomije i jačanja poverenja investitora nakon kriznih udara, međutim veoma je važno da na dugoročnom planu, zajedno sa Vladom Srbije, radimo na unapređenju institucionalnih reformi, pre svega u sudstvu, zdravstvu, radno-pravnoj regulativi, zatim na suzbijanju sive ekonomije i zelenoj agendi“, istakao je Stefan Lazarević, predsednik Amčema.

Dve tećine članica ove organizacije očekuje povećanje poslovanja u narednoj godini, dok mala i mikro preduzeća ne očekuju promene u odnosu na ovu godinu. Ista situacija je sa promenom broja zaposlenih.

Obrazovanje bi trebalo da bude prvi prioritet za alokaciju budžetskih sredstava sa ciljem povećanja privrednog rasta, ocenjuje više od 60 odsto ispitanika.

Najveći broj Amčemovih članica, kao i malih i mikro preduzeća, smatra da je korupcija najzastupljenija u javnim nabavkama i administrativnim postupcima. Inspekcijske službe izdvajaju se kao još jedna oblast u kojoj je korupcija zastupljena u velikoj meri, po mišljenju mikro i malih preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari