Jedina alternativa uglju u Srbiji – nuklearke

Češka kompanija "Alta" zainteresovana za izgradnju termoelektrane "Štavlje"

Ostavite komentar


  1. Ruzic je neznalica.
    Obnovljivi izvori energije nece podici cenu struje jer mi sada, kroz zdravstvene troskove i troskove zzs, i previse placamo srpsko 63 % dobijanje el energije iz lignita. Lignit je maltene naprljavija tehnologija, a Srbija je druga u Evropi po broju umrlih od respiratornih oboljenja. (10.000/godisnje).
    Samo kada bi se prikazala i stetna cena svake prljave tehnologije, mnogo bi bilo jasnije.

  2. Nuklearku? Pa mi ne mozemo da napravimo TE u Kostolac. Mini hidro se prave na stetu ekosistema i to samo zato, sto razne ekipe imaju privilegije. A ono sta je najvaznije i o cemu niko ne govori…Srbija ima najnize cene struje i istovremeno su najnefikasniji. Danske ima medju najvecim cenama struju i spada u najefikasnije. Sad ce meni neko reci da su i plate najmanje u Srbiji, ali to ne sprecava ljude da gase svetlo kad izlaze iz stana.

  3. Ne bih rekao baš da je Ružić neznalica, pročitao sam dosta njegovih radova. Trenutni tarifni sistem je uglavnom delo njegovo. Šteta što kasnije nije dobio prilku da ga prilagođava aktuelnim uslovima. Što se tiče nuklearki tu nam je prošao voz. Zemlja gde je sagrađen prvi nuklearni reaktor na Balkanu, gde akademik P.Savić umalo nije dobio Nobelovu nagradu sa I.Kiri za otkriće fisije, več 30 ne gradi praktično ništa i godinama tavori na onom što je nasledila od predaka.Pola zaposlenih partijskih dembelana ne znaju ni šta je elektrana, a kamoli nuklearka! Elektromašinogradnja davno demontirana, instituti i projektanti tavore. Za početak bi trebalo postaviti skromnije i prizemnije ciljeve. Na primer, da struku opet pustimo da radi.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.