Jedina ponuda za zakup Bezistana na Novopazarskoj tvrđavi neispravna 1Foto: Arhiva / Južni bedem čeka zaustavljanje obrušavanja

Za zakup ugostiteljskog objekta Bezistan, na južnom bedemu Novopazarske tvrđave, nema zainteresovanih.

Na tender je pristigla samo jedna ponuda, koju je nadležna komisija odbila kao nekompletnu, jer potencijalni zakupac nije naveo cenu mesečnog zakupa koju nudi.

Zainteresovan za zakup ovog objekta je mladi uspešni novopazarski preduzetnik, koji se bavi proizvodnjom tradicionalnih mešenih kulinarskih specijaliteta iz ovog kraja.
Svoju uplatu tri mesečne zakupnine smatrao je ponudom, ali to obrazloženje nije prihvaćeno jer nije po „slovu zakona“, pa sledi novo raspisivanje tendera za davanje ovog objekta pod zakup.

Gradska uprava je, pre skoro mesec dana, raspisala oglas za davanje tog objekta pod zakup na 30 godina. U oglasu je navedeno da je mesečna zakupnina 882 evra, a zainteresovani zakupci su imali obavezu da uplate depozit od tri mesečne zakupnine 2.646 eura.

Bezistan je površine 98 kvadrata i u dokumentaciji se vodi kao poslovni prostor, tgrada ugostiteljstva, ali je i kulturno-istorijski spomenik od posebnog značaja.

U tom objektu više od pola veka odvijala se ugostiteljska delatnost. Menjali su mu se korisnici i vlasnici, prešao je put od kafane, diskoteke do striptiz bara. Na kraju je postao mesto lokalnih narkomana i beskućnika.

Ovaj kulturno-istorijski spomenik, sa još nekoliko objekata sa istim statusom, bio je prešao u privatno vlasništvo. Davnih godina bili su dati na korišćenje Ugostiteljskom preduzeću „Lipa“, koje ih je prodalo „u paketu“, prilikom privatizacije.

Gradska uprava je, više od deceniju, pred sudom dokazivala da je objekat njeno vlasništvo. Na taj imovinsko-pravni spor tačka je stavljena pre godinu dana i ovog proleća počela je sanacija i restauracija južnog bedema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari