Besplatna legalizacija objekata izgrađenih bez dozvole jedino je moguće rešenje u ovom trenutku, rekao je juče u Skupštini Srbije ministar građevinarstva Velimir Ilić u prilog Predlogu zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole koji je juče stigao na red za raspravu.

To je, smatra Ilić, jedini način da se spreči bespravna gradnja. „Ono što je do sada izgrađeno treba da se upiše kako bismo krenuli da gradimo po novom zakonu o planiranju koji će vrlo brzo biti pred parlamentom, a koji će predvideti da građevinska dozvola u startu bude besplatna i da gradovi i opštine mogu naplatiti samo ono što ulažu u infrastrukturu“, rekao je Ilić i podsetio da u Srbiji ima 1,3 miliona nelegalnih objekata.

Ovim povodom oglasila se i Mreža za restituciju koja već neko vreme ukazuje na to da tekst nacrta zakona neskriveno pokazuje da je osnovna namera „legalizacija kriminala i nezakonite uzurpacije državne imovine“.

Mreža za restituciju je svim partijama u Skupštini prosledila odluku Ustavnog suda u kojoj se sve odredbe Zakona o planiranju i izgradnji iz 2009, koje se odnose na legalizaciju, proglašavaju neustavnim. Udruženje u svom saopštenju ističe da je namera tog zakona bila da se omogući besplatni prenos građevinskog zemljišta, vrednog nekoliko milijardi evra, u svojinu nekolicine privilegovanih učesnika u postupcima. „Podaci pokazuju da najveći nelegalni graditelji u Srbiji nisu obični građani, već partijski kontrolisane lokalne samouprave, Republika, javna preduzeća i privredna društva pod kontrolom partija, odnosno tajkuna, kao i kriminalci“, napominju u Mreži za restituciju. Samo na teritoriji opštine Stari grad u Beogradu, podsećaju u ovom Udruženju, od 1.085 podnetih zahteva, 178 su zahtevi Luke Beograd. Udruženje će tražiti od Skupštine da uskladi Zakon o planiranju i izgradnji sa evropskim standardima, da bi se, kako navode, sprečilo otimanje građevinskog zemljišta kroz neadekvatne zakonske procedure, koje služe za pranje novca organizovanog kriminala.

Za poreske obveznike upis bez naknade

– Ima objekata gde je imovina sporna i oni neće biti upisani na isti način a imaće rok od dve godine za rešavanje – rekao je ministar Velimir Ilić i istakao da će prihvatiti četiri amandmana. On je dodao da je prihvaćen amandman koji predviđa da se u zoni dalekovoda ne mogu legalizovati objekti, kao i rešenje po kojem je predviđena besplatna legalizacija poslovnog prostora, ali samo do 100 kvadratnih metara. Osim toga, bez ikakve nadoknade moći da se upiše u katastar objekat bez građevinske dozvole, čiji će vlasnik plaćati porez na imovinu, i to će biti prihod lokalne vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari