Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je juče u Kragujevcu da su devizne rezerve Srbije dovoljno visoke i stabilne, te da za sada nema potrebe da se povlači novac iz aranžmana koji je našoj zemlji odobrio Međunarodni monetarni fond. „Lakše se diše, jer možemo odmah da povučemo dve trećine od odobrenih 402,5 miliona evra, ali za sada za tim nema potrebe“, tvrdi guverner Jelašić, napominjući da je odobreni aranžman Međunarodnog monetarnog fonda i svojevrsno priznanje Srbiji da vodi dobru ekonomsku politiku koja ima i podršku MMF.

Komentarišući oscilacije kursa dinara, Jelašić je kazao da se „traži ravnotežni nivo“, te da stabilizaciju kursa domaće valute neće pomoći samo intervencije NBS. On je izrazio nadu da će direktne inostrane investicije ojačati stabilnost dinara. Guverner NBS ocenio je i da će banke u 2009. imati manje stredstava za kreditiranje privrede i građana, kao i da će krediti, zbog pogoršanih finansijskih uslova u inostranstvu, biti skuplji nego prethodnih godina. Jelašić je primetio da već sada ima građana koji ne mogu da vraćaju kredite, i izrazio bojazan da će tokom ove godine, takvih slučajeva biti znatno više.

– Deo onoga što se dešava u Srbiji nije pod našom kontrolom. Nadam se, ipak, da nećemo i ovu godinu provesti u pozivajući se na svetske cene nafte i na pogoršane uslove na finansijskim tržištima, nego da ćemo da gledamo šta je to što mi sami možemo da uradimo i da se što pre suočimo sa realnošću, koja nekima deluje surovo. Što pre to učinimo, to ćemo imati veću šansu da i ovu godinu završimo pozitivno – rekao je Jelašić u Kragujevcu, gde je prisustvovao promociji brošure Prokredit banke namenjene edukaciji građana.

On je najavio i skorašnje rangiranje banaka, na osnovi istraživanja Medijum galupa. „Sredinom februara sve banke dobiće ocenu od jedan do pet, na osnovu osam vrsta usluga, koje su ispitivane u istraživanju koje je naručula NBS, rekao je Jelašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari