Jorgovanka Tabaković: Broj korisnika mobilnog bankarstva porastao 254 odsto 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Jedan od važnih puteva Srbije jeste put regionalne saradnje, što pokazuje i učešćem u inicijativi „Otvoreni Balkan“ čime zajedno doprinosimo prosperitetu regiona, rekla je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković na otvaranju konferencije o platnom prometu i tržišnoj infrastrukturi.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici Evropske centralne banke, centralnih banaka zemalja Evropske unije, centralnih banaka regiona, Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske komisije, Banke za međunarodna poravnanja, kao i regulatornih institucija i banaka.

Tabaković je istakla da je za stabilnost i efikasnost finansijskog sektora od izuzetne važnosti stabilan rad platnih sistema.

Govoreći o rezultatima NBS u toj oblasti ona je navela da Srbija među prvima u svetu uvela najsavremeniji sistem za instant plaćanja – IPS sistem pomoću kojeg građani i privreda imaju mogućnost da svoja plaćanja izvršavaju lako, brzo i što je najvažnije sigurno.

“Od početka rada tog sistema izvršeno je preko 113 miliona transakcija, i to uz prosečno vreme izvršavanje transakcije od 1,1 sekunde”, rekla je Tabaković.

Broj korisnika mobilnog bankarstva u Srbiji, naglasila je, u poslednjih pet godina povećan je 254 odsto, dok je broj korisnika elektronskog bankarstva povećan 106 odsto.

Guvernerka je podsetila da je korisnicima finansijskih usluga omogućeno zaključivanje ugovora o finansijskim uslugama uz korišćenje video-identifikacije, uz punu transparentnost, sigurnost i zaštitu prava građana.

Do danas je zaključeno 306.644 ugovora na daljinu, a broj takvih ugovora u odnosu na prethodnu godinu porastao je 45 odsto.

Ukazujući na značaj regionalne saradnje kroz inicijativu koju je NBS uputila pojedinim zemljama iz regiona, između ostalog i Severnoj Makedoniji, da se uključe u Međunarodni kliring sistem u devizama NBS, ona je kazala da svaki vid povezivanja u finansijskom sistemu može biti samo od koristi, nikako na štetu država i građana.

„Jednom uspostavljena infrastruktura omogućiće još veću razmenu dobara i usluga, a podršku i oslonac toj razmeni treba da predstavlja i efikasan platni promet“, rekla je Tabaković.

Guvernerka Narodne banke Severne Makedonije Anita Angelovska Bežoska rekla je da analiziraju mogućnost produbljivanja saradnje sa NBS.

„Ove regionalne aktivnosti znače korak dalje u povezivanju naših kompanija i građana i, u širem smislu, naših privreda, uz međusobnu podršku i nastojanje da dostignemo viši nivo prihoda“, rekla je Angelovska Bežoska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari