Još jedna američka banka u problemima 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Banka Prva Republika (First Republic bank) sledeće je banka koja se nalazi u krizi poverenja i od strane klijenata i od strane investitora, prenosi CNN.

Kako se navodi, neke od najvećih američkih banaka razmatraju da ulože milijarde dolara u ovu banku iz San Franciska kako bi mogla da odgovori na zahteve klijenata za povlačenjem sredstava i da podignu poverenje investitora.

U konzorcijumu koji razmatra da baci splav za spasavanje ovoj banci nalaze se JP Morgan Chase, Bank od Amerika, Wells Fargo, Citi grup i Truist, odnosno najveće američke banke.

Razmatra se o kapitalnoj injekciji od 30 milijardi dolara.

Neimenovani zvaničnik vlade za CNN je izrazio zadovoljstvo zato što se spašavanje banke odvija unutar sektora, jer pokazuje poverenje u bankarski sistem.

U četvrtak je trgovanje akcijama First Republic obustavljano nekoliko puta zbog volatilnosti. Dobile su na vrednosti 22 odsto nakon što su juče pale za 30 odsto.

Rejting agencije Fič i S&P su smanjile kreditni rejting banke zbog zabrinutosti da li će deponenti moći da podignu svoj novac.

Mnoge regionalne banke imaju velike iznose depozita iznad osiguranih 250.000 dolara za koliko garantuje država. U First Republic 68 odsto depozita je neosigurano, dok je u propaloj SVB čak 94 odsto vrednosti depozita bilo iznad tog limita od 250.000 dolara.

Američka centralna banka FED nakon kolapsa SVB uspostavila je mehanizam kojim se sprečava bankrot drugih regionalnih banaka. Banke imaju mogućnost da kod FED-a založe državne obveznice koje poseduju i dobiju jednogodišnje zajmove od centralne banke.

FED će prihvatiti obveznice po nominalnoj vrednosti, dok je njihova cena poslednjih godinu dana pala zbog rasta kamatnih stopa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari