bitcoinfoto BETAPHOTO AP Photo/Kin Cheung, File

Kripto kompanija Dženezis (Genesis) global podnela je zahtev za bankrotom pred sudom u Njujorku.

Firma koja se bavila pozajmljivanjem kriptovaluta ima procenjene obaveze između milijardu i 10 milijardi dolara, a u tom rasponu procenjena je i vrednost imovine.

U saopštenju Dženezis je naveo da je razgovarano sa kreditorima i vlasnikom DCG na koji način je najbolje da se sačuva vrednost imovine i napredi poslovanje.

Mediji su spekulisali da ova firma želi u bankrot jer ne može da obezbedi dovoljno kapitala da pokrije nelikvidnost.

U zahtevu za bankrot navodi se plan da kompanija nastavi da posluje pod drugim vlasnikom.

Firma ima 150 miliona dolara u kešu što bi, smatraju trebalo da bude dovoljno da obezbedi nastavak poslovanja i restrukturiranje.

Dženezis je obustavio povlačenje novca i kriptovaluta sa svoje platforme u novembru prošle godine usled turbulencija na tržišti koje je izazvao kolaps kriptoberze FTX.

Kreditori među kojima su najveći braća Vinklvos, osnivači kriptoberze Džemini (Gemini), a koji su svojevremeno tužili Marka Cukerberga za krađu ideje za Fejsbuk, pretili su da će tužiti DCG ukoliko ne daju „fer ponudu“ kreditorima.

Na tržištu se spekuliše i da će DCG morati da proda deo investicionog portfolia od 500 miliona dolara, kao i Koindesk, portal koji se bavi blokčejnom i kriptovalutama, za 200 miliona dolara, kako bi pokrio obaveze Dženezisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari