Još nema rešenja za porez na imovinu za sve beogradske opštine, a ovo je razlog zašto je porez veći nego prošle godine 1Foto: Shutterstock/Dedii; Maja Marjanovic

Rešenja za porez na imovinu za ovu godinu još nisu stigla za četiri beogradske opštine, a među onima koji jesu dobili rešenja ima i vlasnika nekretnina kome je porez poprilično uvećan. Nekima i za desetak hiljada dinara, kako piše N1.

Istovremeno, zabuna je nastala i zato što formalno grad nije povećao poresku osnovicu za ovu godinu.

Gradska sekretarka za javne prihode Beograda Violeta Nićiforović je gostujući na RTS-u objasnila razlog zašto je nekima porez veći nego prošle godine.

„Godine 2022. propisano je da porez ne može biti veći od poreza za 2021, a osnovica je povećana. Za 2023. je povećanje poreza moglo da ide najviše do pet odsto, iako je osnovica povećana. Te 2022. i 2023. građani su plaćali manje nego što im je bio obračunat porez po poreskoj osnovici. Svako može videti to po svom rešenju“, rekla je ona.

Grad prošle godine nije produžio odluku o maksimalnom uvećanju poreza za pet odsto, što je onda poreznicima otvorilo vrata da obračunaju sva ranija povećanja.

Inače, Nićiforović je istakla i da je ostalo još da se isporuče rešenja o porezu na imovinu za četiri opštine, Čukarica, Novi Beograd, Palilula i Voždovac, ali i da neće svima poštar uručiti rešenje.

„Prema zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, svi koji imaju otvoerno e-sanduče, dobijaju rešenja u elektronskom obliku, a zakonom je propisano da ne može da se bira da li neko želi tako“, rekla je Nićiforovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari