metro foto Aleksandar Roknićfoto Aleksandar Roknić

Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović ocenio je danas da je vlast svojim postupcima priznala da je dosadašnji koncept beogradskog metroa faličan i neadekvatan, na šta je, kako je naveo, ova organizacija više puta upozoravala.

Kako je ukazao u pisanoj izjavi, vlast je to učinila „raspisivanjem projektnog zadatka za treću liniju metroa i konstatacijom u dokumentaciji da aktuelni generalni projekat ‘ne ispunjava transportne zadatke Beograda'“.

„Metro sistem koji ne povezuje ključne tačke u Beogradu, železničku i glavnu autobusku stanicu u Bloku 42, glavnu železničku stanicu Prokop, aerodrom, i koji ne pokriva strateški potez leve obale Save uz ulicu Jurija Gagarina i dalje, ne može biti adekvatno rešenje za Beograd“, naveo je Jovanović.

On je ukazao da Beograd može da bude ozbiljna metropola „i bez delfinarijuma“, ali teško da može bez metroa, primećujući da se o metrou sve manje priča, da je u zapećku i da su njegovi kreatori i izvršioci u „očiglednoj strateškoj magli“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari