Jović (NBS): Privredni rast Srbije u ovoj godini oko 3,5 odsto, u narednim godinama očekujemo da bude od četiri do pet odsto 1foto Aleksandar Roknić Danas

Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Željko Jović izjavio je danas da će privredni rast Srbije u ovoj godini biti oko 3,5 odsto i da se očekuje da rast privrede u narednim godinama bude u rasponu od četiri do pet odsto, dodajući i da je stopa inflacije proteklih godinu dana padala zaključno sa aprliom ove godine, kada je dostigla nivo od pet odsto.

Jović je, na konferenciji „Rizici novog doba – nova era održivosti“, u organizaciji platforme Be Risk Protected, istakao da će se inflacija naći oko vrednosti cilja krajem ove godine, te da će glavni doprinos u njenom smanjenju imati snižavanje cena hrane.

Govoreći o rastu privrede, on je naveo da investicioni ciklus u Srbiji traje neprekidno od 2015. godine.

„Učešće investicija iznosi 23 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a očekujemo da se ono poveća na 25 odsto kada počne realizacija projekata u vezi sa međunarodnom specijalizovanom izložbom EXPO 2027 koja se održava u Beogradu“, rekao je Jović.

Kao dobro je istakao i to što mnoge investicije menjaju pojedina postojeća postrojenja, što ima pozitivan efekat i na zaštitu životne sredine.

Istakao je da su strane direktne investicije od 2018. od 2023. dostigle vrednost od 23,1 milijarde evra, pri čemu su prošle godine bile rekordnih 4,5 milijardi evra.

Prema njegovim rečima, investicije su bile uglavnom usmerene u razmenjive sektore, a vodilo se računa da se obezbedi poroizvodna i izvozna diverzifikacija.

„Zahvaljujući tome što je to bila investicija uglavnom u izvozne kapacitete došlo je do velikog rasta izvoza gde je izvoz roba i usluga dostigao 41 milijardu evra, odnosno blizu 60 odsto BDP-a, zbog čega imamo nizak deficit platnog bilanasa od 2,6 odsto“, naveo je viceguverner NBS.

Jović je istakao da srpskoj ekonomiji najviše prete geopolitičke tenzije, klimatske promene, energetska kriza, demografska kretanja, sajber rizici.

Dodao je da je pretnja i „greenwashing“, odnosno pokušaj kompanija da svojim izveštajima obmanjuje javnost o rezultatima zelenog poslovanja.

Jović je istakao i da je bankarski sektor prepoznao značaj upravljanja klimatskim rizicima kao bi održao stabilno poslovanje i podržao zelenu tranziciju.

„Primećuje se uspostavljanje ciljeva koji se odnose na smanjenje sopstvenog karbonskog otiska, a polovina banaka u svojoj ponudi ima i zelene kredite namenjene za energetsku efikasnost“, rekao je viceguverner NBS.

Na konferenciji „Rizici novog doba – nova era održivosti“ okupili su se predstavnici biznis sektora, javnih preduzeća i institucija, ali i lokalnih uprava s ciljem da se ukaže na globalne rizike poslovanja, dostupna preventivna rešenja i mogućnosti osiguravajućeg pokrića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari