JRB ponovo na prodaju, cena prepolovljena 1Foto: Shutterstock/Baloncici

Ministarstvo privrede Srbije ponovo je objavilo javni poziv za učešće u postupku prikupljanja ponuda putem javnog nadmetanja radi prodaje kapitala Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB) u Beogradu.

Na prodaju je ponuđen paket od 1.804.179 akcija, što predstavlja 99,98 odsto ukupnog kapitala ovog preduzeća. Početna cena za prodaju kapitala, kako prenosi eKapija, iznosi oko 10,9 miliona evra što je 50 odsto procenjene vrednosti kapitala JRB na dan 31. decembra 2023. godine.

Rok za podnošenje prijava za učešće u postupku ističe 2. oktobra, a početak otvaranja prijava zakazan je za 4. oktobar.

Na prethodnom javnom nadmetnju početna cena iznosila je 100 odsto procenjene vrednosti kapitala, odnosno 21,8 miliona evra. Ta prodaja proglašena je neuspešnom, jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

Resorno ministarstvo je u julu ove godine pokrenulo privatizaciju JRB-a, po ceni od 29,2 miliona evra, da bi dva dana kasnije javni poziv bio poništen.

Kako su tada naveli, u periodu nakon pripreme i objave javnog poziva, Ministarstvo privrede je obavešteno od strane Direkcije za imovinu preko subjekta privatizacije, da su određene parcele prema važećoj planskoj dokumentaciji predviđene da budu deo projekta od posebnog značaja za Republiku Srbiju“.

JRB ima dugu tradiciju u prevozu tereta unutrašnjim plovnim putevima.

Na sajtu JRB navodi se da ova kompanija pripada grupi od pet najvećih brodarstava na Dunavu, dok u međunarodnom transportu unutrašnjim plovnim putevima zauzima ubedljivo prvo mesto u Srbiji.

JRB je od 2010. godine u vlasništvu države posle raskida ugovora o prodaji tog preduzeća kompaniji EDDSG. Prema podacima iz 2017. godine, zapošljavalo je više od 300 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari