Fabrika lekova Jugoremedija AD u stečaju izbegla je bankrot. Na prvom poverilačkom ročištu, juče u Privrednom sudu u Zrenjaninu, nije bilo prisutnih poverilaca koji bi činili ukupno 70 odsto potraživanja, što znači da stečajni postupak nije nastavljen bankrotstvom, već je ročište nastavljeno održavanjem prve sednice Skupštine poverilaca, na opšte odobravanje malih akcionara i radnika ove firme.

U svom izveštaju o mogućnostima Jugoremedije stečajni upravnik Radovan Savić dao je pozitivno mišljenje o fabrici, istakavši da Jugoremedija ima uslova za reorganizaciju.

– Činjenica je da Jugoremedija deo svojih problema duguje lošoj privatizaciji i ekonomskoj krizi, a nakon zaduživanja kod banaka i rekonstrukcije pogona, zapada u nelikvidnost koja je prati sve do uvođenja stečaja, krajem prošle godine. Ukupna zaduženost iznosi 2,66 miliona dinara, dok je procenjena imovina 1,8 milijardi dinara. Nisu procenjivane licence koje fabrike ima i koje su nesumnjivo najvrednija imovina Jugoremedije. Ipak, moram reći da su to likvidacione vrednosti a ne stvarna vrednost, koju fabrika ima kad radi – istakao je stečajni upravnik Radovan Savić.

Prema njegovoj proceni, Jugoremedija je prezadužena u iznosu od 558,7 miliona dinara i s obzirom na činjenicu da ima ozbiljnih pregovora sa investitorima o prodaji, ima mogućnost za reorganizaciju.

– Dobili smo ponude za zakup pogona od ozbiljnih pravnih lica iz zemlje, ima zainteresovanih za kupovinu iz inostranstva, tako da ima prostora da se u Jugoremediji naprave pozitivne promene, a stečajni dužnik reorganizuje. Mogućnost da slovačka Imuna investira u Jugoremediju pokrenuta je na državnom nivou – ocenio je Radovan Savić.

Na prvom poverilačkom ročištu izabran je odbor poverilaca, na čijem je čelu radnik Jugoremedije Branislav Markuš, dok su za članove odbora imenovani Vladimir Pecikoza iz redova zaposlenih, i predstavnici firmi iz redova poverilaca – Birgim-Avrupa iz Turske, Delta Generali osiguranje, LS Logicent DOO Vršac i DDOR Novi Sad.

– Radnici će podneti svoj plan reorganizacije u ime poverilaca, i to zajedno sa određenim firmama. Naravno, glasaćemo i za najbolju ponudu. Imamo rok do 90 dana, a sada nam je najvažnije bilo da se ne izglasa bankrot – kaže Branislav Markuš.

Odlukama na prvom poverilačkom ročištu zadovoljni su i u Samostalnom sindikatu Jugoremedije. Njihov zahtev za izuzeće sudije je odbijen, ali nakon jučerašnjeg dana kažu da nemaju više primedbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari