JUGPress: Novi pritisci u Juri, lideri objavljuju spiskove članova sindikata 1Foto FoNet Ljiljana Stojanović

U fabrici Jura u Leskovcu novi pritisci na radnike, piše JUGPress, pojašnjavajući da „pojedini lideri objavljuju spiskove članova sindikata uz poruku da, ukoliko žele, mogu da uzmu ispisnice iz sindikata“.

U pitanju je Samostalni sindikat metalaca Jura Leskovac koji je predvodio nedavne višednevne proteste u ovoj fabrici sa zahtevima za povećanje plata. U ovoj fabrici se isplaćuje manje od minimalca, jer računaju minimalnu cenu rada, piše JUGPress.

Jedan od zahteva je bio i da ima toalet papira u WC-u.

Protesti su prekinti zbog ćutanja Ministarstva za rad, čiji su predstavnici u početku učestvovali u pregovorma radnika sa vlasnicima Jure, navode.

Ubrzo je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović za skupštinskom govornicom obećao povećanje plata, ali od toga, ni posle dva meseca, nema ništa. Još za vreme trajanja štrajka, radnici su JUGpress-u prenosili da trpe pritiske i pretnje, navodi se.

Sa ovom praksom je nastavljeno i nakon završetka štrajka, a preteće objavljivanje spiskova članova sindikata od strane pojedinih šefova u fabrici (takozvanih lidera) najnoviji je slučaj prikrivene pretnje i pritiska na radnike da odustanu od borbe za svoja prava, dodaju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari