Srbija, Moldavija i Gruzija su na začelju regiona centralne i istočne Evrope po nivou bruto domaćeg proizvoda (BDP), izjavio je juče predstavnik kompanije Juromani institucionalni investitori. BDP tih zemalja je u 2007. godini bio 30 odsto manji nego 1989. godine, kazao je on na otvaranju Juromani konferencije o centralnoj i istočnoj Evropi.

Srbija, Moldavija i Gruzija su na začelju regiona centralne i istočne Evrope po nivou bruto domaćeg proizvoda (BDP), izjavio je juče predstavnik kompanije Juromani institucionalni investitori. BDP tih zemalja je u 2007. godini bio 30 odsto manji nego 1989. godine, kazao je on na otvaranju Juromani konferencije o centralnoj i istočnoj Evropi. Direktor kompanije Juromani Ričard Ensor ocenio je da je to posledica slabijeg priliva direktnih stranih investicija. Ensor je istakao da je region centralne i istočne Evrope u 2007. godini zabeležio rekordan rast BDP od oko sedam odsto u proseku i da je prvi put premašen nivo BDP iz 1989. godine. „Region je prošle godine u proseku imao za devet odsto veći BDP nego 1989. godine pre pada Berlinskog zida“, naveo je Ensor, direktor u kompaniji koja je vlasnik ekonomskog časopisa Juromani.

ĆIRIĆ: Strane investicije četiri milijarde dolara

Beč – Direktne investicije u Srbiji u 2007. godini iznosile su oko četiri milijarde dolara, procenio je juče pomoćnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Nebojša Ćirić. On je istakao da je ohrabrujuće što se pored prihoda od privatizacije u Srbiji može primetiti stalni i stabilan rast grinfild ulaganja i dodao da se rast bruto domaćeg proizvoda u 2007. godini procenjuje na oko sedam odsto. Kako je dodao, BDP po stanovniku Srbije biće povećan sa 4.200 dolara u 2006. na 5.500 dolara u 2007. godini.

Na ovogodišnjoj Juromani konferenciji o ekonomiji i investicijama u centralnoj i istočnoj Evropi, učestvuje više od 1.200 bankara, investitora, ekonomista, državnika, privrednika i novinara. Ekonomsku sliku i mogućnosti za ulaganje u Srbiji na tom skupu će predstaviti pomoćnik srpskog ministra ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić i šef kancelarije Svetske banke za Srbiju Sajmon Grej. Ćirić će govoriti i na panelu 13. Juromani konferencije na kojem će se razmatrati uticaj politike na ekonomiju u regionu, razvoj i stanje tržišta kapitala, kreditna kriza i problem rasta tekućeg platnog deficita zemalja u regionu.
Na dvodnevnom skupu biće reči i o finansiranju infrastrukturnih projekata, stambenim kreditima i uticaju krize sa drugorazrednim hipotekarnim kreditima na region. Planirana je i rasprava o energetici, na kojoj će biti reči o spajanjima i preuzimanjima kompanija u toj oblasti, izgradnji gasovoda i naftovoda u centralnoj i istočnoj Evropi, kao i o liberalizaciji u oblasti energetike. Juromani konferencija će biti zatvorena raspravom o izgledima ekonomskog razvoja u centralnoj i istočnoj Evropi, na kojoj će govoriti glavni ekonomista Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Pradep Mitra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari