Posle nedavne izjave generalnog direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića da magistralni gasovod Južni tok neće u Srbiju ući kod Dimitrovgrada, niti će glavno čvorište biti u Nišu, grad Niš je prvi put zvanično „zapretio“ formiranjem autonomije Jugoistočna Srbija. Skupštinska većina odlučila je da će Niš pozvati sve opštine jugoistične Srbije da kroz izmenu Ustava iniciraju formiranje istoimene autonomije ili regije ukoliko Vlada Srbije u narednih šest meseci ne dokaže kroz rešavanje konkretnih problema da je „promenila neadekvatnu politiku“ prema jugoistoku zemlje.

Malo svetla u ovu sumornu priču unela je izjava ministra energetike Petra Škundrića da trasa gasovoda Južni tok kroz Srbiju nije definitivno utvrđena jer još nije završena studija izvodljivosti za taj gasovod. „Ne može se govoriti o promeni trase gasovoda, jer trasa nije bila ni utvrđena. O trasi Dimitrovgrad – Niš ili možda trasi Zaječar- Paraćin- Beograd, moći će da se govori tek kada budu završene sve studije izvodljivosti i glavni izvođački projekti, naglasio je Škundrić. I sam Bajatović potvrdio je juče da „odluka o trasi kroz Srbiju formalno-pravno još nije doneta“, te da bi Srbija do septembra ove godine trebalo da usvoji fizibiliti studiju, dok bi konačna studija o izvodljivosti trebalo da bude gotova do juna 2010. godine.

Sledeći Bajatovićeve izjave, i gradska vlast u Nišu davala je različite izjave povodom „nove trase“. Tako su, recimo, niški gradonačelnik Miloš Simonović (DS) i predsednik Skupštine grada Mile Ilić (SPS) najpre ocenili da je takva trasa neprihvatljiva, da bi ubrzo potom konstatovali da je „najvažnije da Južni tok prolazi kroz Srbiju“ i da „zbog izmene trase Niš neće pretrpeti nikakvu štetu“. Potom je gradski parlament verifikovao njihov stav da je neophodno dobiti pisane garancije od Vlade i Srbijagasa da će Niš ostati jedno od čvorišta, iz kojeg će distribuirati gas jugoistočnom delu zemlje, Kosovu i Metohiji i Makedoniji, kao i da će pored grada biti izgrađena gasna elektrana. Ukoliko se izuzme najnovija izjava ministra energetike, izvesno je da se o „novoj trasi“ gasovoda Južni tok ne izjašnjavaju jedino državni zvaničnici Srbije, koji su u prethodne četiri godine uporno ponavljali da će Niš biti glavno čvorište gasovoda kroz Srbiju. Niška opozicija podseća da su takva obećanja davali vicepremijeri Mlađan Dinkić i Božidar Đelić, zatim bivši ministar Velimir Ilić, kao i „svi ministri energetike“. Tvrde, takođe, da je slične izjave davao i ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu, koji je prošle godine došao u Niš ne samo da bi obišao ruske deminere na aerodromu, već i da, kako je rekao, „vidi gde će proći trasa“ Južnog toka.

Ishitrene političke najave i konfuzna objašnjenja, što, uostalom, i nije retkost kad je reč o „velikim poslovima“ u Srbiji, obeležile su i jučerašnji dan. Direktor Srbijagasa izjavio je da trasa gasovoda Dimitrovgrad – Niš „nema direktne veze sa gasovodom Južni tok“ već je „samo tehnička trasa za srpski gasovod“. Svi državni zvaničnici su, međutim, tvrdili da je reč o trasi Južnog toka, a bivši gradonačelnik Niša Smiljko Kostić isticao je da je prostorni plan koji predviđa da je Dimitrovgrad ulaz, a Niš glavno čvorište tog gasovoda kroz Srbiju, usvojila bivša vlada Srbije. On je takođe tvrdio da je idejni plan sa takvim parametrima „prihvatila i Vlade Bugarske“.

Da li će odgovore na neka od otvorenih pitanja dati poseta ministra energetike Petra Škundrića Nišu, znaće se već 1. juna, kada bi ministar trebalo da se sretne sa predstavnicima lokalne samouprave i okruga na jugoistoku Srbije. Kako je najavljeno Škundrić će razgovarati o realizaciji projekata gasifikacije koji su planirani na jugu Srbije, uključujući i potez Niš-Pirot.

 

Niš ostaje gasno čvorište za jug Srbije

Beograd – Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je juče da će Niš ostati gasno čvorište za jug Srbije. On je za B92 kazao da je Srbija htela da jedna od trasa gasovoda Južni tok kroz Srbiju ide preko Dimitrovgrada, ali da Gasprom nije na to pristao jer bi trasa bila duža i gas bi za korisnike u Evropi bio skuplji. Bajatović je dodao da će trasa gasovoda Južni toku kroz Srbiju pratiti trasu Koridora 10. Beta

 

Skupštinska nagađanja

Zbrku u vezi sa trasom Južnog toka zamenik šefa odborničke grupe LDP Srđan Pešić objasnio je rečima da Srbija već dve godine ne zna kakav je sadržaj energetskog sporazuma sa Rusima. „To je još uvek tajna, lakše ćemo saznati gde je Ratko Mladić“, kaže on. Drugi odbornici tvrde da se zna da će Južni tok proći kroz Paraćin, po Paraćinu pričaju kako je navodno i tamošnje skladište municije eksplodiralo „jer Rusi nisu želeli da bude na gasnom putu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari