K1 info: Beogradske toplane pet godina naplaćivale grejanje više nego što su smele 1Kostolac B Foto: FoNet

Veštačenje koje je naručilo udruženje Zaštita potrošača pokazalo je da su tokom niza godina Beogradske elektrane građanima naplaćivale grejanje znatno više nego što je dozvoljeno zakonom, tako da u zavisnosti od veličine stana, potrošači sada imaju pravo da zahtevaju naknadu štete u iznosima od 23.000 pa do preko 46.000 dinara.

Kako prenosi K1info, veštačenje koje je naručilo udruženje Zaštita potrošača pokazalo je da su vlasnici stanova od 80 kvadratnih metara grejanje preplatili za 46.694 dinara, vlasnici stanova od 60 kvadrata dali su čak 35.021 dinara više, dok su Beogradske elektrane vlasnicima stanova od 40 kvadratnih metara dužne 23.347 dinara.

Naime, problem je u tome što je cena gasa opala u periodu između 2016. i 2020. godine. To pojeftinjenje osetila je država, ali ne i potrošači prenosi K1.

Predsednik udruženja Zaštita potrošača Nenad Bumbić objasnio je da je razlika nastala jer Grad Beograd i Beogradske elektrane nisu, kako Zakon o energetici nalaže, smanjili cenu grejanja pred početak nove grejne sezone.

Zakon o energetici odredio je kako se cena grejanja izračunava, ali i da ona mora da se usklađuje svake godine u septembru sa rastom ili smanjenjem troškova proizvodnje i isporuke toplotne energije.

“Tokom 2015. i 2016. godine cene gasa, za komercijalne kupce, opala je između 28 i 33 odsto. Zato su Grad Beograd i toplane imali zakonsku obavezu da smanje cenu grejanja”, objasnio je Bumbić za K1info.

Međutim, cena grejanja je tokom 2016. godine ostala ista kao i godinu ranije, iako je po Zakonu morala biti snižena za najmanje 14 odsto, odnosno za oko 17 dinara po kvadratu mesečno.

On napominje da se do sada oko 250 ljudi prijavilo se za tužbu protiv Beogradskih elektrana.

“Od toga je više od 50 već podneto, oko stotinak novih biće predato u toku sledeće nedelje, a očekujemo da će sve tužbe biti podnete do 1. novembra. Pripremno ročište bilo je zakazano za 3. oktobar, međutim, odloženo je za mart. To se desilo zato što su Beogradske elektrane odgovor Sudu poslale svega par dana pred ročište. To je kratko vreme da bi on uopšte stigao do nas”, kaže Bumbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari