Rusija je obećala da će dozvoliti bescarinski uvoz određene kvote Fijatovih automobila, proizvedenih u Srbiji, iako to nije njen ekonomski interes, izjavio je juče u Moskvi premijer Srbije Ivica Dačić. Na kraju posete, tokom koje je razgovarao sa predsednikom i premijerom Rusije Vladimirom Putinom i Dmitrijem Medvedevim, kao i sa predstavnicima Vnještorgbanke (VTB), Dačić je izjavio da uvoz Fijatovih automobila nije prioritet za Rusiju.

„Ona ima svoju automobilsku industriju, ima milion zaposlenih u toj industriji, koja i sama ima problema. Nelogičan je zahtev da nam oni odobre da izvoz Fijata bude pod režimom slobodne trgovine, jer imaju svoje proizvođače“, rekao je Dačić. On je rekao da je „molio“ Putina da pristane na bescarinski uvoz jer više ne može da „izdrži pritiske javnosti i ministra finansija“ Mlađana Dinkića.

„Putin mi je obećao da će to da učini, da će uvesti neke male količine za početak“, rekao je Dačić.

„Ako bi se gledao ekonomski interes, oni su apsolutno protiv toga, jedino zbog tog našeg privilegovanog partnerstva, odnosno statusa koji imamo u Rusiji, oni će izaći u susret tim zahtevima. Odobriće određene kvote koje će na početku biti znatno manje od onoga što Fijat može da proizvede“, naveo je srpski premijer, dodavši da je Srbija za početak tražila kvotu od 10.000 automobila.

Fijatov model 500L, na koji će se odnositi kvote, juče je premijerno i predstavljen u Moskvi. Promociji su prisustvovali visoki predstavnici delegacije Fijata, italijanski ambasador u Rusiji i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

On je izrazio nadu da će predsednik Putin i premijer Medvedev, kao i Vlada Ruske Federacije podržati predlog Vlade Srbije da se odobre kvote za bescarinski izvoz automobila iz Srbije u Rusiju, kako bi ovaj automobil bio što konkurentniji na ruskom tržištu.

Posebno je naglašeno da je fijat 500L u ovom trenutku najveći izvozni adut srpske privrede imajući u vidu da se već dve trećine komponenti koje se u njega ugrađuju proizvode u fabrikama u Srbiji, a da je potražnja za njim u svetu izuzetno dobra.

Kredit za mesec i po dana

– Novac od kredita od 500 miliona dolara koji je Rusija odobrila Srbiji biće dostupan za mesec i po i upotrebiće se za vraćanje dela duga Srbije Londonskom klubu – izjavio je Dinkić. On je rekao da je ruski kredit uzet na 10 godina, uz dve godine počeka i fiksnu kamatu od 3,5 odsto, a da se na dugove Londonskom klubu plaća 6,75 odsto kamate. „Novac nam nije potreban za tekuće finansiranje budžeta, s obzirom na to da smo prodajom evroobveznica već obezbedili sredstva za funkcionisanje države“, rekao je ministar. On je dodao da je „dogovoreno i da srpske kompanije učestvuju u finansiranju izgradnje logističko-distributivnog centra u Moskvi, gde bi se smeštala hrana, nameštaj i drugi proizvodi iz Srbije“. Kako je rekao, ruska Zberbanka je najavila da će ove godine u Srbiji uložiti 700 miliona evra, od čega je deo za kredite za likvidnost firmi koje izvoze u Rusiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari