Kad država postane božji dužnik

Kakva je sudbina oduzete crkvene imovine

Ostavite komentar


  1. Ova slika je stvaerno jako lepla ilustracija crkvene restitucije. Medju prvim objektima vracen je poslovni prostor u ovoj zgradi i 3 stana koje su hteli da ukradu celnici DS. Vraceno je i gradjevinsko zemljiste ispod objekta ali i malo oko objekta, sve ono sto je bilo u crkvenom vlasnistvu. I nikome dlaka sa glave nike falila (samo onaj Tomic iz SIMPA, JAT i drugi nisu mogli vise dzabe da koriste ove prostore, nego su poceli da placaju kriije), ali je onda dosla Miloseviceva ekipa na scenu pa je 11. septembra 2009. usvojen Zakon o planiranju i izgradnji, kojim se opet gradejvisnko zemljiste ponovo oduzima i poklanja tajkunima. Crkva Svetog Marka i parohijski dom odnosno ova zgrada na slici, jedan od najsvetlijih primera restitucije u Srbiji. Na zalost, tek 2008-2009. godine.

  2. Tekst vrvi od netačnosti, počevši od oduzetih površina, pa do vraćenih. No autor očigledno ima „informacije“. Prvo, vraćeno je bezmalo 60 hiljada hektara zemljišta, a ne 28315 ha kako to navodi gospodin Gulan. Drugo, „Katoličkoj crkvi“, verovatno misleći na Rimokatoličku crkvu, je po gos-n Gulanu vraćeno samo 62 ha zemljišta. A u stvari je vraćeno nekoliko desetina puta više. Generalno, ceo tekst vrvi od netačnosti.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.