Kad gospoda Bjelopavlićka postanu poljoprivrednici 1

Danilovgrad, ili Grad Danilov, kako stariji žitelji plodne Bjelopavlićke ravnice nazivaju svoju „prestonicu“ (naziv dobio po knjazu Danilu Petroviću), već desetak godina unazad bilježi rast broja stanovnika.

U tom gradu sada živi 18.500 stanovnika, odnosno 12 odsto više u odnosu na popise iz 2003. i 2011. godine. Razlog za ovako povoljnu demografsku sliku treba tražiti u činjenici da je Opština Danilovgrad postala atraktivna investiciona destinacija i pravo mjesto za uspješan početak biznisa. To u razgovoru za Danas potvrđuje i Branislav Đuranović, predsjednik Opštine Danilovgrad koji ističe da je u prethodnoj deceniji, samo u infrastrukturu, uloženo više od 135 miliona eura. Odgovarajući na pitanje čime to lokalna uprava privlači potencijalne investitore naš sagovornik ukazuje na efikasnu administraciju koja dozvole izdaje za 24 sata, a dodatno je razvijen i sistem podsticaja naročito ako je riječ o prioritetnim granama privrede. On, u tom kontekstu, napominje da su u poslovnim zonama pogoni za proizvodnju i preradu, kao i turistički objekti visoke kategorije, oslobođeni plaćanja 75 odsto iznosa komunalija.

Značajnu pažnju lokalna uprava posvećuje unapređenju saobraćajne mreže. Rekonstruisani su putevi Podgorica – Danilovgrad – Nikšić i Danilovgrad – Spuž – Podgorica kao i novi put ka manastiru Ostrog. Treba pomenuti i desetine kilometara novoizgrađenih lokalnih puteva, kao i izgradnju nekoliko seoskih vodovoda. Podaci govore da je na području Opštine Danilovgrad registrovano oko 400 privrednih subjekata a resursi pružaju velike mogućnosti za dalji privredni razvoj, naročito u oblasti poljoprivrede, turizma i prerade kamena.

Žitelje Bjelopavlićke ravnice bije glas da ne vole da se bave poljoprivredom, iako je zemlja plodna – od 17.300 hektara zemljišta 38 odsto je obradivo. Uprkos tome, mladi sa tog područja radije su odlazili na školovanje pa se, ne bez razloga, za njih govorilo da su „gospoda Bjelopavlićka“. Sada se situacija dosta promijenila našta ukazuju i već realizovani projekti u oblasti poljoprivrede, mada svi vlasnici nijesu sa područja Danilovgrada, već ima investitora i iz drugih opština. Sve je više uspješnih farmera, uzgajivača povrća, ili vinogradara koji se vraćaju na stara napuštena imanja ili proširuju postojeću proizvodnju koja od one za“ kućne potrebe“ prerasta u proizvodnju za tržišta. Ohrabruje podatak da je među investitorima veliki broj mladih ljudi, što znači da se poljoprivredni resursi sve više, i na pravi način, valorizuju.

– Poljoprivreda vjerovatno ne bi bila u takvom zamahu da paket podsticajnih mjera Ministarstva poljoprivrede nije dopunjen podsticajima lokalne uprave, koja je raznim subvencijama pomogla, i dalje pomaže, poljoprivrednike. Tako, recimo, za žetvu žitarica poljoprivrednicima besplatno ustupamo mašine. Osim toga, na katunima su besplatno ugrađeni solarni sistemi, a tu su i premije i subvencije namjenjene uspješnim stočarima, proizvođačima mlijeka – naglašava Đuranović.
I turizam, naročito vjerski, predstavlja veliku razvojnu šansu s obzirom na to da se na ovom području Crne Gore nalaze dvije velike pravoslavne svetinje – manastiri Ždrebaonik i Ostrog. Zato je lokalna uprava izgradila novi put ka manastiru Ostrog a prije neku godinu stavila u funkciju put od manastira Ždrebaonik do manastira Ostrog. Na udaljenosti od 1,5 kilometra od Donjeg manastira Ostrog otvoren je hotel Sokoline sa četiri zvjezdice što će mnogo značiti da turističku ponudu ovog kraja.

Na krilima privatnih investicija

– Za dalji razvoj Danilovgrada veoma je važna realizacija najavljenih privatnih investicija vrijednih oko 15 miliona eura, prije svega, u proizvodno prerađivačke kapacitete. Pomenuću Farmu kokošaka u Martinićima i Fabrika stočne hrane u Spužu, koje su već počele da rade. Osim toga, stavljeni su u funkciju vinogradi na Garču, u toku je rekonstrukcija Mlina u Spužu, zatim izgradnja Fabrike voća i povrća, te Fabrike za obradu mermera, kao i nove sirare. I, što je posebno važno, svakodnevno nam se obraćaju novi investitori, kako domaći, tako i strani, zainteresovani za ulaganja – kaže Branislav Đuranović, predsjednik Opštine Danilovgrad i podsjeća da je samo 2008. realizovano 58 miliona eura privatnih investicija, dok je u periodu od 2012. do 2015. godine uloženo više od 65 miliona eura.

Nesuđena prestonica Crne Gore

Danilovgrad je, 1869. godine, osnovao knjaz Nikola. Grad je izgrađen prema urbanističkom planu (prvi plan te vrste u Crnoj Gori) s ciljem da bude prestonica knjaževine Crne Gore. Međutim, nakon oslobađanja Podgorice i Nikšića od Turaka značaj Danilovgrada opada. Treba, međutim, naglasiti da je u ovom gradu, 1875. godine, otvorena prva poljoprivredna škola u Crnoj Gori, prvi vodovod izgrađen je 1897, dok je prva učiteljska škola otvorena 1919. godine.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari