Javno preduzeće Koridori Srbije prijavili su nadležnom sudu u Beču potraživanja od Alpine Bau GmbH u stečaju u iznosu od 78.322.819 evra. Prijava je podneta 16. avgusta, rekao je juče direktor tog javnog preduzeća Dmitar Đurović. Ovo potraživanje ne može se prebiti sa potraživanjem koje, po osnovu arbitražne presude, ima Alpine Bau GmbH u stečaju od JP Putevi Srbije, precizirano je na jučerašnjoj konferenciji za štampu.


Potraživanje Koridora Srbije od Alpine Bau GmbH u stečaju obuhvata: nadoknadu štete zbog kašnjenja, troškove neophodne za završetak radova, angažovanje stručnog nadzora do završetka projekta, sanaciju oštećenja prilaznih puteva gradilištima, obezbeđenja gradilišta i angažovanja pravnih zastupnika, kao i propuštanu dobit od naplate putarina u iznosu od 23.322.292 evra.

U ponedeljak je naplaćena i prva bankarska garancija Alpine Bau GmbH u iznosu od 65.997.794 dinara. Garancija je naplaćena preko UniCredit Bank -Srbija.

Neizvesno je koliko će trajati procedura stečaja austrijske firme i kolika će biti stečajna masa iz koje bi svi poverioci, pa i Koridori Srbije, trebalo da se naplate, podvukao je Đurović. Zasad se potraživanja od Alpine Bau GmbH u stečaju procenjuju na četiri milijarde evra.

Da podsetimo, tokom pokušaja spasavanja Alpine Bau GmbH od bankrota ključnim bankama njenim poveriocima nuđeno je 20 odsto potraživanja, a da firma nastavi da radi, ali su one tu ponudu odbile. Posle proglašenja bankrota špekulisalo se pesimističkim procenama da će poverioci moći da budu namireni do iznosa od 10 odsto svoga potraživanja. Španska firma FCC, vlasnik Alpine Bau GmbH, izvukla je iz te firme, a pre obelodanjivanja finansijskog sloma, njen najzdraviji i profitabilan deo Alpine-Energie. Ispitivanje pravnih mogućnosti da se ovo izvlačenje poništi je u toku.

Prema pisanju austrijskog dnevnog lista Di Prese, austrijski advokat Erik Brajteneder, koji zastupa kupce obveznica koje je od 2010. godine u ukupnom iznosu od 290 miliona evra u tri navrata emitovala Alpine, podneo je tužbu protiv pet bivših menadžera te firme, a na udaru advokata koji zastupaju oštećene su i banke koje su Alpine u tom poslu opsluživale, kao i revizorska kuća Diloitte koja je dala pozitivno mišljenje na bilans Alpine za 2011. godinu. Pravnici involvirani u ceo slučaj sada tvrde da dugovi i finansijsko stanje Alpine u celom periodu od 2009. do 2011. godine nisu stajali ni u kakvom logičnom odnosu prema rezultatima koje je ona prikazivala. U sudskom postupku će se dokazivati da bi ta firma morala da objavi nesolventnost još 2010. godine da joj kreditom od 200 miliona evra, a po Zakonu o jačanju likvidnosti firmi, nije pomogla austrijska država i da emisijom prve od tri obveznice nije iste godine pribavila još 100 miliona evra. I najzad, da je revizor Alpininih bilansa, firma Diloitte, tvrde pravnici, u martu 2012. godine okačio znak „Stop“ investitori i država još su mogli da budu spaseni.

Prijava potraživanja i u produženom roku

Nadležnom sudu u Beču mogu se potraživanja od Alpine Bau GmbH prijavljivati i posle prvog roka, koji je istekao 16. avgusta. Ovakve prijave podnose se pod novim uslovima i uz uvećanu taksu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari