Nisam primio 77 zarada, a ima radnika kojima se duguje i stotinu plata. Mnogima se duguju još od 2000, – kaže predsednik Radne grupe za socijalna pitanja Elektronske industrije Niš, Radiša Spasić, inače jedan od inicijatora rešavanja problema isplate neisplaćenih zarada niškim radnicima, čime bi se ovaj problem „pokrenuo sa mrtve tačke“. Poslanici Dušan Milisavljević (DS) i Milan Lapčević (DSS), obojica iz Niša, nedavno su za skupštinskom govornicom ukazali na svu ozbiljnost tog problema.

Milisavljević je otišao korak dalje, pa je prošle sedmice predložio amandman na budžet Srbije za 2013. godinu, koji bi omogućio da se za 4.136 radnika Elektronske industrije Niš, Mašinske industrije Niš, „Građevinara“, „Jastrepca“ i „Niteksa“ obezbedi isplata 93.628 minimalaca u ukupnom iznosu od dve milijarde dinara. Amandman bi trebalo da se nađe na dnevnom redu u toku ove sedmice. Već danas u Nišu će biti organizovana protesna šetnja dela radnika sa „Milosavljevićeve liste“, sa istim zahtevom. Kroz širi centar grada prošetaće radnici EI i „Građevinara“, kako bi javno „pogurali“ predlog, što kod centralne, što kod gradske vlasti. Gradonačelnik Niša Zoran Perišić (SNS) podržao je predlog za isplatu minimalaca niškim radnicima i pretprošle sedmice prosledio ga je ministru ekonomije i finansija Mlađanu Dinkiću, od koga odgovor još nije stigao.

– Moj predlog je da vlada donese uredbu o davanju kredita ovim niškim preduzećima iz državnog budžeta. Krediti bi se koristili strogo namenski za isplatu minimalaca koji u ovom trenutku iznose 20.000 dinara. Sredstva bi izdvojilo Ministarstvo rada. Pre nego što sam definisao ovakav predlog, konsultovao sam se sa sindikatima i oni smatraju da je isplata minimalaca dobro rešenje. Ovakav model bio bi dobar za sve radnike u Srbiji kojima se duguju zarade, ali mene pre svega zanima Niš – kaže Milisavljević za Biznis.

Na sličan način – davanjem kredita iz državnog budžeta preduzećima, radnicima u Nišu povezan je radni staž, za koji prethodno godinama nisu uplaćivani doprinosi. Doprinosi iz kredita uplaćivani su za minimalce, a krediti su bili hipotekarni. Preduzeća su nastojala da ih vrate, kako ne bi izgubila objekte i opremu.

On dodaje da ovakvo rešavanje zaostalih zarada neće da bude dobro samo za radnike, već i za privredu. Mnogi radnici tužili su firme zbog ovoga, a po dobijanju pravosnažnih presuda dug im je isplaćivan, zbog čega su računi preduzeća bili blokirani. Zbog toga, na primer, MIN Liv ne može da pokrene proizvodnju iako ima repromaterijal i ugovorene poslove sa „Kolubarom“. Čim mu račun nije u blokadi, na naplatu stignu nova potraživanja radnika po osnovu presuda za neisplaćene zarade, i proizvodnja ne može da krene. Radiša Spasić tvrdi da je ovakvo rešenje dobro i za grad Niš. Pola od novca koji će se eventualno dobiti za isplatu zaostalih zarada vratiće se gradu, kroz plaćanje komunalnih računa. Svi radnici sa liste preduzeća koja se našla u Skupštini Srbije veliki su dužnici za sve vrste komunalnih usluga. „Ako bi se dug za zarade preveo na godine došli bismo do frapantne cifre. Niškim radnicima ukupno se duguje 8.000 godina. Mnogima od nas plate nisu isplaćivane više od deset godina. Dokle više da čekamo“, pita se Spasić.

On podseća da je Vlada Srbije ranije donela Uredbu na osnovu koje je do 5. oktobra ove godine trebalo da budu evidentirani svi radnici u Srbiji sa izvršnim sudskim presudama kojima se nalaže isplata njihovih zarada. Nedavno je rok za evidentiranje pomeren na april sledeće godine. Uredba je, inače, doneta nakon što su Srbiji pristigle presude Međunarodnog suda za ljudska oprava u Strazburu u korist radnika kojima preduzeća duguju plate.

– A Srbija još uvek „rešava“ samo „evidentiranje“. Niko da reši isplatu zaostalih zarada. Pri tom, Uredba uopšte ne pominje evidentiranje ili isplatu duga radnicima koji nisu tužili preduzeća domaćim ili stranim sudovima. Dakle: ko šiša lojalne? Ili njih svi „šišaju“ – zaključuje Spasić.

Milisavljevićev amandman

– Ponudio sam dobro rešenje i zato me zanima da li će svih 12 niških poslanika glasati za moj amandman. Činjenica je da je ovaj problem dugo guran pod tepih. Niko u vlasti ne voli da govori o žrtvama tranzicije i svi bi da okrenu glavu od siromaštva. A u Nišu živi dosta žrtava tranzicije i jug Srbije ubedljivo je najsiromašniji deo zemlje – kaže poslanik DS Dušan Milisavljević.

Kad se grad „naljuti“

Gradonačelnik Niša, Zoran Perišić, dopis u kojem se traži hitan sastanak na kojem bi se razgovaralo o predloženom rešenju za isplatu zaostalih zarada radnicima uputio je ministru Dinkiću 15. novembra. U kabinetu gradonačelnika kažu da će na odgovor čekati deset dana, a onda će „izvršiti pritisak“ da do sastanka dođe i pronađe se najbolje rešenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari