Kada će vozači iz Srbije moći sa tagom da prolaze naplatne rampe u Hrvatskoj? 1Foto: Shutterstock/Andrej Safaric

Vozači iz Srbije i Hrvatske od septembra će prolaziti naplatne rampe u obe zemlje bez čekanja, izjavio je u četvrtak ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić nakon što su predsatvnici Puteva Srbije i Hrvatskih autocesta potpisali memorandum o integrisanju naplate putarine na autoputevima kroz dve zemlje.

Svi oni koji imaju srpske tagove moći će da bez ikakvih problema prolaze rampe u Hrvatskoj, a oni koji imaju hrvatske tagove moći će da prolaze rampe u Srbiji bez čekanja, rekao je Vesić, koji je prisustvovao potpisivanju Memoranduma.

On je podsetio da su Srbija i Severna Makedonija početkom jula pokrenule proces integrisane naplate između te dve zemlje, što već pokazuje „fantastične rezultate“.

„Više od 12.000 prekonfiguracija, a svakog dana imamo oko 1.000 putnika koji vrše prekonfiguraciju. Od septembra ćemo imati to i sa Hrvatskom, tako da će svi oni koji imaju srpske tagove moći da bez ikakvih problema prolaze rampe u Hrvatskoj, a oni koji imaju hrvatske tagove moći će da prolaze rampe u Srbiji bez čekanja“, objasnio je Vesić.

Upravo takvi projekti, ocenio je, dokazuju da Srbija i Hrvatska zajednički mogu da rešavaju probleme i kreiraju budućnost.

On je uveren da će i u narednom periodu dve zemlje raditi na novim zajedničkim projektima.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov ukazao je na značaj saradnje između Srbije i Hrvatske, posebno u rešavanju konkretnih problema.

„Počinje se od rešavanja, na prvi pogled manje važnih problema, poput integrisane naplate putarine, koji su zapravo značajni građanima“, rekao je Žigmanov i dodao da će na taj način protok usluga, robe i ljudi biti znatno olakšan.

Generalni direktor Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak istakao je da će Memorandum omogućiti ne samo jedinstven sistem naplate kroz Srbiju i Hrvatsku, već i nastavak saradnje srpske i hrvatske kompanije.

Direktor kompanije Hrvatske autoceste Boris Huzjan rekao je da potpisivanje Memoranduma označava početak važne saranje između srpskog i hrvatskog putarskog preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari