Među pet klastera, kojima je program Evropski PROGRES dodelio sredstva za unapređenje proizvodnje, našao se i Pešetr agro klaster iz Novog Pazara, koji okuplja četrdesetak proizvođača mleka i mlečnih proizvoda sa područja novopazarske, tutinske i sjeničke opštine. Sredstva od inostranog donatora upotrebiće se za kupovinu mašine za proizvodnju kajmaka.


– Kupićemo mašinu, koja je inače izum domaćeg stručnjaka, a omogućava direktno izdvajanje kajmaka iz mleka. Projekat je vredan 43.200 evra. Od Evropskog PROGRES-a dobili smo 38.200 evra, ostatak novca obezbedili smo sami kroz učešće od 10 odsto – objašnjava menadžer ove asocijacije Ertan Bogućanin i dodaje da će takav način proizvodnje ujednačiti kvaliet kajmaka i obezbediti izlazak na nova tržišta.

U okviru klastera posluju tri velike i tri male mlekare i proizvođači mleka će odlučiti u kojoj od njih će biti smeštena nova mašina.

– Od mleka koje ostane nakon izdvajanja kajmaka planiramo da proizvodimo sir namenjen obolelim od dijabetesa. Kajmak i sir će biti naša dva glavna proizvoda koje ćemo ponuditi tržištu i po kojima ćemo biti prepoznatljivi – naglašava Bogućanin.

Članovi klastera, na lokalnom tržištu, godišnje prodaju oko šest tona kajmaka, pokazuje interno istraživanje. Procenjuje se da će nova mašina ne samo duplirati proizvodne kapacitete, već će i ujednačiti kvalitet kajmaka što će proizvođačima sa Peštera otvoriti vrata i inostranog tržišta. Pešter agro klaster osnovan je 2012. godine na inicijativu Regionalne agencije za ekonomski razvoj Sandžaka (SEDA). Cilj je da se unapredi proizvodnja mleka i mlečnih proizvoda, privuku strane investicije, omogući zajednički nastup na domaćem i inostranom tržištu i zaštiti geografsko poreklo jedinstvenih proizvoda sa ovog područja. Klaster ima potencijal da postane ključni pokretač agrobiznisa u ove tri opštine.

Analizom mleka, koje proizvode članice klastera, utvrđeno je da je „izuzetnog kvaliteta“. Dali su prednost kvalitetu u odnosu na kvantitet. Veruju da su, za razliku od proizvđača mleka imlečnih proizvoda iz drugih krajeva, njihova prednost ogleda u tome što njihovi proizvodi nastaju iz zdrave i netaknute prirode.

Brendiranje, krajnji cilj

Krajnji cilj klastera je da se proizvodi sa Pešterske visoravni brendiraju. U prilog tim namerama ide i izgradnja Centra za razvoj agrobiznisa u Sjenici, koji će podržati proizvođače mleka i mlečnih proizvoda u nameri da primene procedure za kontrolu kvaliteta koje zadovoljavaju stabdarde EU. U izgradnju centra uloženo je više od 350.000 evra, a sredstva su obezbedili EU i Vlada Švajcarske – 220.000 evra, više od 50.000 evra dala je Češka razvojna agencija, dok je 100.000 evra dala Vlada Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari