Pojedini predstavnici katoličke crkve najavili su da će samo na svetu misu 21. septembra, koja će biti služena u okviru proslave 17 vekova Milanskog edikta, u Niš stići stotinu hiljada vernika iz regiona. Verovatno će i na dan centralne državne proslave 6. oktobra u Niš stići na desetine hiljada posetilaca, a biće ih u većem broju i drugim danima, od početka do kraja jubileja. Ovakve najave još jednom su podsetile na činjenicu da grad u kojem je rođen car Konstantin, koautor Milanskog edikta, ima samo 4.000 kreveta u svim hotelima, motelima ili hostelima, a da najveći hoteli u gradu i okolini nisu u zavidnom stanju.


– Nije nam ni najavljeno ni potvrđeno da će doći više desetina hiljada turista u jednom danu, mada verujemo da je to moguće. Iako postojanje 4.000 smeštajnih jedinica na teritoriji grada na prvi pogled može izgledati nedovoljno – nije. Ne zabrinjava me broj ljudi koji bi mogao da dođe. Nedostatak hotelskih kapaciteta nadomestićemo pre svega privatnim smeštajem. Već u toku ovog meseca imaćemo konkurs za građane Niša koji imaju stanove ili sobe koje mogu da ponude gostima. Niš nije mali grad, biće dosta stambenih jedinica u ponudi, ima i zanimljivih seoskih područja, a smeštajne mogućnosti pruža i okolina grada. Smeštaj koji je udaljen dvadesetak kilometara od Niša nije ništa za turistu koji dođe iz sveta – kaže za Danas Uroš Parlić, direktor Turističke organizacije Niš.

Parlić dodaje da TON nije kontaktirao sa Srbom Ilićem, vlasnikom američke kompanije Junivorld, koja je vlasnik Srbija-turista i u čijem su sastavu svi najveći hoteli u Nišu i okolini. Obimni radovi na rekonstrukciji hotela „Niš„, koji bi trebalo da postane jedini veliki hotel sa četiri zvezdice, što ovaj grad do sada nije imao, još uvek traju. Po rečima gostiju, smeštaj u hotelu „Ambasador“ još uvek „nije najbolji“, pogotovu ukoliko u njega budu „nahrupili“ stranci, svikli na viši standard. Motel „Nais“, na ulazu u Niš i hotel „Ozren“ u Niškoj Banji, čak i ne funkcionišu. Junivorld je preuzeo ove hotele 1. aprila prošle godine, nakon dugogodišnjeg spora protiv države Srbije zbog poništenja privatizacije Srbija-turista, koji je vođen pred Međunarodnom arbitražom u Parizu. Srbija je izgubila spor.

I Ilić kaže da informacije ili procene o broju potencijalnih gostiju u Nišu još uvek nisu dovoljno konkretne i pouzdane. Srbija-turist još uvek nije dobila nijedan konkretan zahtev za smeštaj gostiju.

– Mi bismo voleli da Niš bude prepun i da ne možemo da smestimo sve kojima je potreban hotel. To bi bio dobar problem, ali verujem da tog problema neće biti – kaže Ilić.

On negira da hotel „Niš“ možda neće biti završen u roku, kao i da ostali hoteli nisu dovoljno spremni da prime goste iz Srbije i regiona.

– Izgradnja hotela „Niš“, odnosno budućeg Grand hotela „Niš“, biće završena već sledećeg meseca, dakle po planu. Hotel je u strogom centru grada i biće visokog kvaliteta, sa 120 luksuznih soba i apartmana, dve konferencijske sale za 450 ljudi, elegantnim restoranom i SPA i fitnes centrom. Nadamo se da će hotel biti ponos grada i da će u njemu sa zadovoljstvom odsedati mnoge važne ličnosti koje sada dođu u Niš ujutru, a po podne se vraćaju za Beograd, jer nemaju adekvatan smeštaj – kaže Ilić za naš list.

On još kaže da je u „Ambasadoru“, koji je takođe u strogom centru i predstavlja „simbol grada“, prošle godine renovirano 85 soba i apartmana, od ukupno 150, i da je „to sada pristojan smeštaj kategorije tri zvezdice“. Renovirani su i lobi, recepcija hotela i restoran u mezaninu, u šta je „uloženo više od 500.000 evra“. Prošle godine je renoviran i „Nais“, koji ima stotinu soba i kategoriju tri zvezdice. U renoviranje oba hotela „uložena su velika sredstva“, kaže on, ali ne precizira iznos.

– Motel „Nais“ je zatvoren 22. oktobra prošle godine jer tokom zime nema prometa, ali će ukoliko bude potrebe, ponovo biti otvoren krajem aprila ili početkom maja. Privremeno je 22. oktobra prošle godine zatvoren i hotel „Ozren“, koji ima tri zvezdice i ukupno 145 soba u dva krila, jer nije bilo gostiju. Ali, i on se može otvoriti krajem aprila ili u maju ukoliko bude potrebe – kaže Ilić.

Dok su on i država Srbija vodili međunarodni spor, a veliki hoteli Srbija- turista propadali, na teritoriji Niša niklo je više privatnih hotela, motela i hostela. Među ovim objektima ima i onih sa četiri zvezdice, kongresnim salama, krovnim terasama ili bazenima, ali svi imaju isti problem – mali kapacitet. U vreme kada se na teritoriji koju pokrivaju očekuje masovniji dolazak turista, ovakav problem biva još veći.

Konfuzija

– Od kada je Junivorld ponovo postao većinski vlasnik Srbija-turista, ulaže ogromna sredstva i napore da povrati ovo preduzeće iz ambisa praktičnog bankrotstva. Prošle godine uložio je više od 2,5 miliona evra za renoviranje upropašćenih hotela i za isplatu nagomilanih dugova. Pored toga ulaže i u hotel „Niš„, čija će rekonstrukcija koštati više od šest miliona evra. Umesto podrške od grada, i Junivorld i rukovodstvo Srbija-turista izloženi su čestim krivičnim prijavama i posetama raznih inspekcija koje izriču kazne ili opomene pred kaznu. Sindikati i manjinski akcionari su od aprila prošle godine podneli na desetine, ako ne i stotine krivičnih i drugih prijava protiv vlasnika i rukovodioca Srbija-turista. Rukovodioci Srbija-turista dužni su da stalno odlaze u MUP na saslušavanja, umesto da se bave poslovanjem. Razne gradske službe, koje naplaćuju struju, vodu, iznošenje smeća ili takse i poreze, koje su godinama tolerisale neplaćanja Srbija-turista jer je preduzeće bilo pod kontrolom države, odnosno Agencije za privatizaciju, sada svakodnevno prete ukidanjem struje ili vode. Nagomilane kazne, kamate i zatezne kamate za taj period su tolike i tako konfuzne da to više niko ne može da raščisti – kaže Srba Ilić.

A kako da dovedemo goste?

– Lično mislim da je problem kapaciteta mnogo manji od izrade programa kojima ćemo na pravi način izreklamirati Niš i dovesti goste u naš grad. Broj gostiju i njihov smeštaj je manji problem od toga kako da ih dovedemo – kaže Uroš Parlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari