Kako da znate da je meso koje kupujete bezbedno? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIĆ)

Na velikim vrućinama hrana se, posebno ona životinjskog porekla brže i češće kvari nego obično – zbog toga je veterinarska inspekcija intenzivirala svoj rad. Pod lupom nadležnih službi su zvanična prodajna mesta, ali i ona alternativna poput tezgi i buvljaka. Posebna pažnja je usmerena na velike gradove.

Rizik se povećava što sunce jače sija – u veoma kvarljive namirnice spadaju mleveno meso i proizvodi od njega, proizvodi od jaja, posebno majonez i mlečni proizvodi, piše RTS.

Građani sa kojima je ekipa RTS-a razgovarala kažu da pitaju da li je meso sveže, proveravaju boju i miris, ali kupuju i na poverenje.

U potrošačkim organizacijama apeluju da treba biti veoma obazriv pri izboru i kupovini lako kvarljivih namirnica.

„Privredni subjekti su prema Zakonu o bezbednosti hrane u obavezi da u svim fazama proizvodnje, prerade, prometa poštuju odgovarajuće standarde koji se odnose na bezbednost prehrambenih proizvoda, inače su kazne u rasponu od 300.000 do čak tri miliona dinara“, kaže Vesna Perinčić iz Republičke unije potrošača.

Povećan je broj redovnih i akcijskih kontrola. Trenutno je 167 inspektora na terenu, kažu u Veterinarskoj inspekciji. Tokom juna bilo je 378 inspekcijskih nadzora, najviše u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Subotici.

Kontroliše se sve. Od mesara i samoposluga do restorana i prodavnica brze hrane.

Načelnica Veterinarske inspekcije Ljiljana Ivanjac savetuje građane da hranu kupuju u registrovanim objektima i da obrate pažnju na vrstu pakovanja i deklaraciju na toj hrani.

„Ukoliko imate mogućnosti pogledajte šta je informacija na deklaraciji. Obratite pažnju na rok trajanja na deklaraciji kao i na način čuvanja same hrane. Ukoliko je deklarisano da se hrana mora čuvati na određenom temperaturnom režimu ona treba i da bude na tom temperaturnom režimu“, ukazuje načelnica Veterinarske inspekcije.

Od aprila do juna sa tržišta je uklonjeno i bezbedno uništeno više od 4.700 kilograma mesa i proizvoda od mesa, gotovo 120 litara mleka i proizvoda od mleka, 625 komada jaja i proizvoda od jaja i više od 270 kilograma ribe i proizvoda od ribe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari