Kako doći od ideje do komercijalnog proizvoda 1

Poslednjih godina sve više je uspešnih preduzetničkih inovativnih priča iz Srbije, ali su to i dalje više izuzeci nego posledica sistemskih promena.

I dalje je teško preći put od ideja koje imaju mladi ljudi preko ulaska u preduzetničke vode ili osnivanja startapa do pravljenja globalno uspešnog biznisa. Nedostatak inovacija i preduzetničkog stava i nedostatak tržišnog pristupa inovacijama i njihova komercijalizacija prepoznati su kao dva ključna ograničenja.

Da bi se ovaj put učinio lakšim startovao je projekat „Preduzmi ideju“ USAID-a i Inicijative Digitalna Srbija. Ovaj četvorogodišnji projekat imaće još četiri partnera Fakultet organizacionih nauka, revizorsku kuću PWC, Startit i Novu iskru.

U okviru projekta planiraju se mentorski programi za studente, ali i programi za profesore i osoblje fakulteta, kao novi studijski programi na različitim fakultetima. Takođe, planira se i saradnja sa digitalnim nomadima koji dolaze u Srbiju da pokreću svoje IT kompanije i umrežavanje IT stručnjaka različitih profila.

Put je od pretvaranja ideje u proizvod je dug i težak, ali ni to nije krajnji cilj preduzetnika. Taj proizvod ili uslugu treba i monetizovati. Zato se planiraju razne edukacije upravo kako bi se studenti potencijalni preduzetnici upoznali sa procesom osnivanja preduzeća i transformacijom ideje u proizvod i uopšte sa preduzetničkim stavom. Pored toga jedan od ciljeva ovog projekta je multidisciplinarnost pa će se raditi i na umrežavanju ne samo između IT preduzetnika, već i sa studentima i stručnjacima drugih profila iz ne samo prirodnih nauka. Na primer, za neke projekte je potrebno specijalizovano znanje iz oblasti prava, biznisa, marketinga, biologije, medicine pa će to povezivanje pomoći da se pronađu suosnivači ili partneri na projektima.

„Jedan od glavnih elemenata projekta „Preduzmi ideju“ je pomoć mladim ljudima da svoje poslovne ideje pretvore u realan proizvod, da od njih naprave posao. Sjedinjene Američke Države daju podršku ovoj inicijativi zato što verujemo u inovativni potencijal Srbije, i želimo da ohrabrimo promenu starog načina razmišljanja. Želimo da najbolji i najpametniji u Srbiji ne moraju da odu u inostranstvo da bi ostvarili svoje snove i ambicije,“ rekao je američki ambasador Entoni Godfri prilikom predstavljanja ovog projekta kom je prisustvovala i predsednica Vlade Ana Brnabić.

* Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta „Ekonomska saradnja Srbije i SAD“. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari